Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 10 години трафикът по моста Видин-Калафат надмина всички прогнози

Дунав мост-2 между Видин и Калафат
Снимка: архив

На 14 юни се навършват 10 години от откриването на „Дунав мост 2“ при Видин-Калафат. Това е вторият мост над голямата европейска река, свързващ България с Румъния. Лентата на съоръжението бе прерязана през 2013 г. от двама работници, българин и румънец, в присъствието на държавници и висши еврочиновници. ЕС подкрепи финансово идеята за алтернативен втори мост над Дунав в региона, след войната в Косово и разрушаването на основните сръбски мостове през 1999 г. Съоръжението е с дължина 1791 м и 31 м широчина, с лента за пешеходци, две платна за автомобили и жп линия по средата.

10 години по-късно са надминати  всички прогнозни очаквания за трафика по „Дунав мост 2“. По него са преминали над 9,3 млн. товарни и леки коли. Но проблем остава липсата на скоростен път до моста по българското трасе, част от европейския път Е-79.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Хераклея Синтика пътуваща изложба привлича вниманието към изчезващи видове

Пътуващата изложбата "Следи от изчезване“ представя изработени от биоматериали отливки на стъпки на застрашени животни в Родопите, които пресъздават действителните им форми и естествените им местообитания, предаде БТА. Експозицията ще гостува в античен..

публикувано на 10.07.24 в 08:10

Основният ремонт на Дунав мост при Русе вече е в ход

От 10 юли започва основният ремонт на Дунав мост при Русе, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура". Строителните работи ще се извършват ежедневно през светлата част от денонощието, по 10-12 часа на ден, според спецификата на изпълняваните дейности, като..

публикувано на 10.07.24 в 07:30

България днес - 9 юли 2024 г.

В „България днес“ на 9 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница. По повод 174-ата годишнина от рождението на Иван Вазов слушаме как ученици от българското неделно училище в Лисабон учат и изпълняват Вазови..

публикувано на 09.07.24 в 19:00