Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев оспори отделянето на следствието от прокуратурата

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, приет от Народното събрание на 2 юни. Оспорените разпоредби предвиждат обособяването на директора на Националната следствена служба и следствените отдели към прокуратурите в самостоятелни органи.  

В мотивите си държавният глава изтъква, че промените възстановяват законодателно положение, което е било променено през 2009 г. с цел ефикасното и прозрачно функциониране на досъдебното производство по наказателни дела. Така без убедителни аргументи Народното събрание сега ревизира ангажимент, който България е поела пред Европейския съюз, твърди Румен Радев.  

Друг посочен от президента аргумент е че при приемането на оспорените разпоредби не е съобразено императивното изискване на Конституцията законите да бъдат приемани от Народното събрание с две гласувания.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

An image from the exhibition

Визуалната история на Миколаев: Татуировки на войната - фотосвидетелства от Украйна

Пет серии фотографии показват ужасите на войната в украинския град Миколаев. Експозицията "Визуалната история на Миколаев: Татуировки на войната" ще бъде представена в рамките на 11-ия фестивал "ФотоФабрика" днес от 19.00 ч. и ще може да бъде разгледана до..

публикувано на 23.08.24 в 06:30

Фестивалът на носията в Жеравна съживява българския дух от старо време

Народни песни и танци събират любителите на българския фолклор на поредното издание на Фестивала на носията в Жеравна. Тази година събитието ще се проведе в дните от 23 до 25 август. "Облекли народни носии и прекрачили век и половина назад, в..

публикувано на 23.08.24 в 06:15

Археолозите откриха богато погребение на тракийски войн от римската епоха

Ценни и уникални археологически находки са разкрити при разкопки в землището на тополовградското село Капитан Петко войвода, съобщи БТА. Археолозите под ръководството на Даниела Агре са се натъкнали на вероятна гробница на тракийски аристократ на римска..

публикувано на 22.08.24 в 14:34