Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба припомня битието от задължителната военна служба

Снимка: Национален етнографски музей

"Когато момчето става мъж…" Така е озаглавена изложбата, в която Националният етнографски музей припомня битието в казармата през "онези 45 години". В продължение на два месеца, от 20 юни до 20 август, експозицията може да бъде разгледана в централното фоайе на бившия Княжески дворец в София. Представена е сбирка от автентични предмети от изследвания период – униформи, знаци и емблеми на видове и родове войски, войнишко снаряжение, лични вещи, както и документи и интересни фотографии.

За да допълнят картината от преживяното, в информационни табла са поместени и цитати от разкази на отслужили наборна военна служба мъже, с техните лични изживявания в казармата.

"Чрез тази експозиция правя опит да представя темата за казармата, която вълнува поколения българи (не само мъже, а и жени) по един по-популярен, но и достатъчно сериозен начин", коментира авторът на изложбата гл. ас. д-р Илия Вълев от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.

Като човек, който не е отбивал наборна военна служба, авторът имал доста въпроси за ролята на казармата в житейския път на мъжа и намира не малко отговори, които се е опитал да обясни в изследванията си, включително и в изложбата.

Във фоторамка е поставена първата страница на военно-отчетна книжка. За по-малките посетители е предвидена и развлекателната игра "Постави правилно каската на войника". Сред изложените предмети са: обувки "цинтарки", т.нар. "нож на дневалния", паласки, мешка с бойна готовност, подаръци към новобранеца, получени на новобранската му вечер, дори хигиенни и козметични принадлежности, използвани от мъжа в казармата.

Вижте още: 

Снимки: БТА

Съставила: Дарина Григорова

БНР подкасти:

Още от категорията

"По-полека" … днес е Денят на бавните обороти

Едно любопитно събитие отбелязваме днес – Международния ден на бавните обороти, известен още като Празник на спокойствието. Социалното движение, наречено Slow Life (Бавен живот), се заражда през 1986 г. На днешната дата в повече от 90 града в..

публикувано на 26.02.24 в 06:30
Бюст-паметник на Васил Левски в Тараклия, Молдова

Паметта за Апостола обединява сънародници от цял свят

Независимо от възраст, вяра, етнос и социална принадлежност, паметта за националния герой на България Васил Левски обединява българите по цял свят. В деня на неговата гибел хиляди се стичат към мемориалите на признателност, за да се поклонят пред..

публикувано на 18.02.24 в 10:16

Петльовден – мъжкият празник за плодовитост

На 2 февруари според българския народен календар се отбелязва празникът Петльовден – за здраве и плодовитост на мъжката челяд. Най-широко той е разпространен в Източна България. Един от задължителните елементи е жертвоприношението на..

публикувано на 02.02.24 в 04:40