Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциацията на прокурорите в България подлага под съмнение отстраняването на главния прокурор

Снимка: pixabay

В позиция до медиите, Асоциацията на прокурорите в България, изказва съмненията си към проведената процедура по предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Според прокурорите, процедурата не е дала „ясен и убедителен отговор относно мотивите за нейното иницииране и спазването на реда на нейното протичане“.

Обвинителите възразяват и срещу промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, засягащи освобождаването на главния прокурор и избора на членовете на Висш съдебен съвет. По отношение на лансираните в публичното пространство идеи за конституционни реформи, прокурорите подчертават, че те са „неприложими и категорично вредни за българските условия предложения“. „Конституционното място на Прокуратурата на Република България, като гарант срещу произвол и засягане основните ценности на обществото ни, е в съдебната система. Необходим е истински, задълбочен, професионален и принципен дебат", се отбелязва още в позицията на Асоциацията на прокурорите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температури до 38 градуса в неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над Източна България ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в..

публикувано на 24.08.24 в 18:30
Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00

Засилен интерес към българския павилион на Венецианското биенале на изкуствата

Българският павилион на Венецианското биенале на изкуствата през тази година се радва на голям успех сред международните журналисти и посетители. “ За нас е огромно признание да бъдем отличени като един от павилионите, задължителни за посещение ”,..

публикувано на 24.08.24 в 10:59