Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият момчешки хор в България чества 55 години от създаването си

Снимка: Facebook/ Sofia Boys' Choir

Хорът на софийските момчета при читалище "Цар Борис Трети - 1928" ще отпразнува 55-ата си годишнина с концерт в НДК. В неделя /18 юни/ от 12.00 ч. в зала 6, ангелогласните момчета, под диригентството на Адриана Благоева и клавирен съпровод на Зорница Гетова, ще изпълнят любими на хора песни и нови творби.  В концертната програма като солисти ще се включат настоящи и бивши хористи.

Хорът на софийските момчета e създаден през 1968 г. от диригента Лиляна Тодорова, като пеещите в него са ученици от столични училища, на възраст от 8 до 15 години. Състои се от две певчески формации – момчешка и младежка, които имат както съвместни, така и самостоятелни изяви.

Съставът е желан участник в големи национални музикални форуми, като Международния музикален фестивал „Софийски музикални седмици”, Международните ученически хорови празници „Д. Войников” – Шумен и др. Успешни са и многобройните участия на Софийските момчета на фестивали в чужбина, а дискографията им включва 13 албума с църковно-славянска музика, обработки на български фолклор, българска хорова музика и пр..

Много български композитори са създавали творби специално за този столичен хор. Сред документалните записи, запазени във Фонотеката на БНР е и този от концерта им на 18 юни 2013 г. в зала „България“ в рамките на Софийски музикални седмици 2013 г., по повод 45 г. от основаването на вокалния състав. Песента „Лалугерова сватба“ е с автор Петър Льондев, диригент – Адриана Благоева, изпълнява Хорът на софийските момчета:По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

Вълшебен концерт на детските хорове на БНР и Радио Румъния (снимки)

В една вечер на музикално вълшебство Румъния и България обединиха глас в исторически концерт на детските хорове на румънското и българското радио - два ансамбъла с традиции, национален и международен престиж, истински школи по музика.  Събитието..

публикувано на 02.03.24 в 15:35

Акапелната формация Спектрум гостува на българите в Люксембург

В навечерието на националния ни празник, акапелната група Спектрум (Spectrum Vocal Band) ще изнесе концерт в Люксембург. Поканата е дошла от Културен клуб "Гайда" – място, известно като работилница за събития и българска култура за приятели от близо и..

публикувано на 01.03.24 в 10:15

Детският хор на БНР изпълнява български творби в първия си концерт с Детския хор на Радио Румъния

Детските хорове на обществените радиа в България и Румъния за първи път ще изнесат съвместен концерт в Букурещ днес, 29 февруари. Събитието е част от програмата за сътрудничество между двете медии и е посветено на високите хорови постижения...

публикувано на 29.02.24 в 09:10