Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делът на заетостта в България е най-висок в ЕС

Снимка: ec.europa.eu/eurostat

През първото тримесечие на 2023-а година, България е на първо място в Европейския съюз по ръст на заетостта, в сравнение с последното тримесечие на миналата година. По данни на Евростат увеличението е с 2,8 процентни пункта, като заетите на възраст от 20 до 64 години у нас са малко над 78 %, при 75,3 на сто в края на 2022-ра година.

В рамките на Европейски съюз делът на заетите на възраст от 20 до 64 години е средно 75,3 на сто за първото тримесечие на тази година, като нарастването е с 0,5 %, спрямо четвъртото тримесечие на миналата година. На второ място след нашата страна по ръст на заетостта за този период се нарежда Хърватия – с 2 процентни пункта. В 19 страни от ЕС е отчетен ръст на дела на заетите, но в пет е регистрирано намаление, като най-голямо е в Словения – минус 1,6% .




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съвместни екипи на български и румънски полицаи ще следят за безопасността в Силистра и Кълъраш

На 16 юни започват работа съвместните екипи на български и румънски пътни полицаи, които за поредна година ще се грижат за безопасността на движението в районите на Силистра и Кълъраш през летния сезон, съобщиха от МВР.  Съвместната контролна..

публикувано на 16.06.24 в 06:15

Слънчева неделя над по-голямата територия от страната

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево, след обяд над планините и планинските райони с купеста облачност. На отделни места, главно в Рило-Родопската област ще превали, възможно е и да прегърми. Максималните температури ще са..

публикувано на 15.06.24 в 19:05

БСП няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ и ДПС, започва обединение вляво

БСП ще остане в опозиция и няма да подкрепи правителство с мандата нито на ГЕРБ, нито на ДПС. Решението е взето от Националния съвет на БСП. Това каза пред журналисти Атанас Зафиров, който ще изпълнява функциите на временен председател на БСП на мястото..

публикувано на 15.06.24 в 17:25