Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 области в страната са застрашени от наводнения

Обявен е оранжев код за опасно време с интензивни валежи в 15 области на страната. По данни на Националния институт по метеорология и хидрология в Западна и Централна България валежите ще бъдат най-интензивни. В дуги 6 области -  Плевен, Русе, Търговище, Сливен, Хасково и Кърджали, където също ще вали и прегърми кодът е жълт.

Тази нощ аварийните екипи на Столична община са се отзовали на 28 сигнала за наводнения в околните софийски села и квартали. В район „Нови Искър" валежите тази нощ са били най-интензивни и има повече поражения. Река Кътинска е излязла от коритото си и е заляла улици и къщи по поречието си в града.

Обстановката в област Враца остава рискова и заради очакваните днес валежи. Там най-засегнато от пороите е село Лиляче, където голяма част от къщите и инфраструктурата са засегнати. През цялата нощ екипи на пожарната и общината осигуряваха безопасността на местните жители и отводняваха наводнените постройки. Със заповед на областния управител на област Враца Георги Митов е обявенo частично бедствено положение на териториите на общините Враца и Криводол. В четири села в община Мездра - Люти дол, Ребърково, Крапец и Боденец също беше обявено частично бедствено положение.

През деня ще продължи отводняването на залетите къщи. Няма сведения за бедстващи хора.

Нивата на реките и язовирите в критичните райони се следят.

Днес министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова ще посети засегнатите от наводненията общини Берковица и Етрополе. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “ Нека усърдно се молим Господ..

публикувано на 25.08.24 в 15:52

Две новородени рисчета привличат вниманието в столичния зоопарк

В столичната Зоологическа градина се радват на две малки рисчета, родени на 11 юни т.г., съобщиха от зоопарка. Майка им Куанта идва от Мюнхенския зоопарк, а баща им Моргул – от виенския Шьонбрун. Евроазиатските рисове са включени в Европейската..

публикувано на 25.08.24 в 14:14

В Бургас почетоха паметта на загиналите в катастрофа с мигранти полицаи

Полицаи и граждани участваха в Бургас в благотворително пешеходно шествие в памет на двама служители на МВР – Атанас Градев и Йордан Илиев, загинали на пътя. Днес се навършват 2 години откакто автобус с мигранти блъсна на кръгово кръстовище в морския..

публикувано на 25.08.24 в 13:41