Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И.Д. главен прокурор Борислав Сарафов призова за ненамеса в съдебната система

Борислав Сарафов
Снимка: БТА

В позиция, разпространена през БТА, и.д. главен прокурор Борислав Сарафов призова за ненамеса в съдебната система и спазването на принципа на разделение на властите. Призивът на главния прокурор е във връзка с изказванията на представители на политическите партии, които остро осъдиха избирането му за временно изпълняваш длъжността главен прокурор от прокурорската колегия във ВСС. ПП-ДБ дори настояха Сарафов веднага да подаде оставка и заплашиха, че ако не го направи правосъдният министър ще предприеме всички възможни действия за преразглеждане на решението за избора на ВСС.

В отговор, Сарафов изтъкна в позицията си, че гаранция за устоите на демократичното общество е ненамесата на законодателната и изпълнителната власт в дейността и функционирането на съдебната власт.

„Всички участници в политическия процес, осъществяващи функции на държавно управление, извън съдебната система, следва стриктно да съблюдават духа и буквата на Конституцията на Република България и да се въздържат от намеса, изразяваща се в пряко въздействие или внушения, които накърняват устоите на правовата държава. Призивите за реформи в съдебната система следва да намерят реализация чрез законодателство и решения в рамките на компетенциите, за да се възстанови нарушения баланс между властите в интерес на обществото", заключава Сарафов.

По-рано днес вицепрезидентът Илияна Йотова изтъкна, че назначението на Сарафов е изцяло в компетенциите на съдебната власт и определи реакцията на „ една от партиите“ като „опит да се набърка в независимата съдебна система“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Четири области все още са обхванати от пожари

Седем пожара горят в горски територии в областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол, съобщиха от Агенцията по горите. В община Хисаря набират доброволци за огнената стихия в селата Михилци и Иван Вазово. Макар че обстановката е много динамична,..

публикувано на 14.07.24 в 10:06

Ретро парад на автомобили в Кърджали

Автомобили и мотопеди с колекционерска стойност ще бъдат изложени днес в Кърджали в рамките на откриващия се Ретро авто парад. Ретро парадът е част от инициативата на община Кърджали “Дни на приятелството” и по традиция ще завърши с дефиле на..

публикувано на 14.07.24 в 07:00

40 градуса максимална температура

В неделя ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 35° и 40°, в София – около 36°. В планините ще бъде слънчево, следобед с купеста облачност. Ще духа..

публикувано на 13.07.24 в 18:30