Земеделците в Кюстендилско организират черешов туризъм по идея на проф. Димитър Домозетов, бивш директор на Института по земеделие в Кюстендил и сега частен производител. Така срещу 10 лв. за възрастен и 5 лв. за дете всеки любител на сладкия плод ще може да прекара един ден в черешовата градина.
Освен да се насладят на преживяване на открито, хората ще могат да си наберат череши срещу символичните 2 лв. за килограм.
Междувременно в Кюстендил, където се раждат най-вкусните череши, се подготвят за традиционния Празник на черешата в края на тази седмица. По този повод в града очакват хиляди посетители.
Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..
Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..
Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..