Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел запознава ЕС с приоритетите на новото българско правителство

Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел се срещна с председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен в Брюксел. Фон дер Лайен поздрави Габриел за встъпването й в длъжност в редовно избраното правителство. 

Габриел е запознала фон дер Лайен с приоритетите на кабинета. Те са обсъдили присъединяването на България към Шенген. Мария Габриел е благодарила за подкрепата на Еврокомисията по тази важна тема. Разговаряно е също за предизвикателствата пред България по изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. Потвърден е бил ангажиментът на София да продължи работата за присъединяването към еврозоната. Разговаряно е също за единството на ЕС и подкрепата за Украйна.

Във втория ден от своето посещение в Брюксел Мария Габриел ще се срещне и с еврокомисаря по външната политика Жозеп Борел. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “ Нека усърдно се молим Господ да ги..

публикувано на 25.08.24 в 15:52

Две новородени рисчета привличат вниманието в столичния зоопарк

В столичната Зоологическа градина се радват на две малки рисчета, родени на 11 юни т.г., съобщиха от зоопарка. Майка им Куанта идва от Мюнхенския зоопарк, а баща им Моргул – от виенския Шьонбрун. Евроазиатските рисове са включени в Европейската..

публикувано на 25.08.24 в 14:14

В Бургас почетоха паметта на загиналите в катастрофа с мигранти полицаи

Полицаи и граждани участваха в Бургас в благотворително пешеходно шествие в памет на двама служители на МВР – Атанас Градев и Йордан Илиев, загинали на пътя. Днес се навършват 2 години откакто автобус с мигранти блъсна на кръгово кръстовище в морския..

публикувано на 25.08.24 в 13:41