Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите българи са склонни да създадат семейство и да останат в България

2
Снимка: Ани Петрова

Седемдесет и осем на сто от младите българи искат да имат дете в следващите пет години. Това показват данните от проучване, съобщи БТА като цитира данни от проучване на агенция за онлайн маркетингови проучвания JTN и Bulgaria Wants You. Изследването е направено през май 2023г, сред 500 мъже и жени на възраст 18-35 години, балансирани, спрямо национална представителна извадка по пол, възраст, местожителство и размер на населеното място и е осъществено със средства на агенция JTN.

Повечето анкетирани, 92 %, виждат следващите си пет години в България. Като важно условие да станат родители 45 % посочват доверието в човека до тях, 46% – стабилност на доходите. За 68 % от анкетираните адекватното заплащане е най-важният фактор за комфорт на работното място, за 45 % е важна приятната и приятелска работна среда, за 43% - добрият баланс работа – личен живот, а за 41% – гъвкавото работно време. За да започнат работа обаче, възнаграждението не трябва да бъде по-ниско от 2000 евро. Затова 70% от младите хора се надяват държавата и работодателите да намерят работещо решение за повишаване на доходите. Други 43 % на сто планират да изградят собствена компания, защото смятат, че е по-перспективно от това да са служители, а 26% твърдят, че предпочитат да са инфлуенсъри пред работа на заплата. Всеки втори от анкетираните твърди, че би се завърнал да живее в родния си край, ако му бъде предложено адекватно работно място с добро заплащане.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30