Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовият министър Асен Василев представи бюджет 2023

Финансовият министър Асен Василев
Снимка: БГНЕС

В бюджет 2023 ще бъде заложен бюджетен дефицит от три процента на начислена основа. По думите на министъра на финансите Асен Василев, това е 4.5 млрд. лева недостиг в хазната. Василев представи основните параметри на проектобюджета за годината, който ще бъде внесен в народното събрание в началото на юли.

Преди това, по време на форума на Националното сдружение на общините в Пампорово, премиерът Николай Денков съобщи, че в редовния бюджет за тази година ще има сериозно увеличение на средствата за общините с близо 25 на сто.

Заради наводненията и причинените щети, фондът за бедствия е вдигнат от заложените в проектобюджета на служебния кабинет 40 млн. евро, на 65 млн. евро. До момента около 30 млн. евро от този фонд са изразходвани, като при новия разчет има още около 35 млн.евро свободни, плюс евентуално буфери, ако се наложи. За да влезе в сила от 1 август, бюджетът трябва да бъде приет до края на юли.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

80 години от преврата на 9 септември 1944-а и смяната на обществения строй в България

На 9 септември се навършват 90 години от преломното събитие, което бележи края на Царство България. В разгара на Втората световна война, когато Съветската армия преминава в настъпление след битката при Сталинград, и достига до Румъния през август..

публикувано на 09.09.24 в 13:16

Космополитен технологичен хъб и един от най-оживените европейски градове – и Vogue възпя прелестите на София

София отново попадна в светлините на прожекторите. Обширна статия на списание Vogue хвърля светлина върху динамичното развитие и уникалния й чар, определяйки я като "най-оживения град в Европа в момента". Българската столица успява да съчетае успешно..

публикувано на 09.09.24 в 11:10
Българският щанд на International French Travel Market (IFTM) Top Resa 2023.

Три български общини се включват в международното туристическо изложение в Париж

Поморие, Варна и София ще представят страната ни на българския щанд по време на международното туристическо изложение International French Travel Market (IFTM) TopResa 2024, с още пет туристически фирми. Българското участие на форума, който ще се..

публикувано на 09.09.24 в 08:30