Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокурори настояват за откриването на процедура за избор на нов главен прокурор на пленума на ВСС

Снимка: БГНЕС

Прокурорската колегия предлага на пленума на Висшия съдебен съвет на 22 юни да бъде открита процедура за избор на нов главен прокурор. Според предложението на членовете на Колегията, изслушването на кандидатите и самото гласуване трябва да се проведе на 26 октомври. Членовете на Прокурорската колегия се позоваха на закона за съдебната власт, според който в едноседмичен срок след прекратяване на мандата на обвинител номер едно трябва да се открие процедура за избор на нов.

От своя страна, министърът на правосъдието Атанас Славов предложи по време на пленума да се проведе "обсъждане на органа, компетентен да определи изпълняващ функциите главен прокурор на Република България".

Междувременно, и.д. главен прокурор Борислав Сарафов е издал заповед, с която се закрива Експертният съвет към главния прокурор. Съветът беше създаден от Иван Гешев през май 2020 година и в него участваха представители на правото и бивши магистрати.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Военнослужещи участват в гасенето на пожарите в цялата страна

Около 2120 военнослужещи от различни формирования на Сухопътните войски са участвали в гасенето на пожари в различни области на страната от 12 юли т.г., съобщиха от Министерството на отбраната. И днес някои от тях работят на терен заедно с колегите..

публикувано на 10.08.24 в 14:21

Пожарите изпепелиха местообитания на световно застрашени птици

Горските пожари през последните седмици застрашават не само хората и населените места, но и ценни природни местообитания – дом на огромно разнообразие от видове, част от които световно застрашени. За това предупреждават от Българското дружество за..

публикувано на 10.08.24 в 13:24
Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

“ Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор .” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 10.08.24 в 11:45