Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За всяка болка има и билка – лечебните свойства на българските растения в нова енциклопедия на БАН

България е първенец в Европа по износ на лечебни растения

Снимка: pixabay

Броени дни преди магичната нощ на Еньовден, когато звездите слизат ниско над земята и даряват билките с лечебна сила, в София се състоя премиерата на книгата “Лечебни растения” – дело на Научноизследователския център “Българска енциклопедия” към БАН. В нея читателите могат да намерят информация за над 270 растения, разпространени по нашите земи и използвани векове наред в народната медицина.

Енциклопедията е предназначена за широк кръг хора – от любители на билките до специалисти, затова и информацията в нея е поднесена на достъпен език. Тя може да бъде както ценен справочник за лекарите и фармацевтите, така и практически помощник за всеки боледуващ, благодарение на изпитаните рецепти.

Изданието дава основни познания за лечебните растения, за съдържащите се в тях биологичноактивни вещества, за отличителните белези, по които могат да бъдат лесно разпознати. В него се съдържат също съвети как билките да се събират, сушат и съхраняват, както и рецепти за употреба в домашни условия. А за да се радваме и занапред на това природно богатство, има информация как да се грижим за него и да го съхраним.


"България е на първо място в Европа и на едно от първите в света по износ на лечебни растения – казва пред БНР Виктория Лазова, директор на научноизследователския център. – Половината от тях са култивирани, т.е. отглеждани съзнателно от човека. Наистина страната ни е много богата на лечебни растения, но интересното е, че учените продължават да откриват нови видове."

Според д-р Радка Йосифова, водещ научен редактор на енциклопедията, интересът към лечебните растения у нас и в международен план нараства и те все повече се прилагат в лечението и профилактиката на много заболявания самостоятелно или като допълнение към конвенционалната терапия. Засилено любопитство проявяват и "обикновените" търсачи на чист въздух, здравословна храна и илачи от природната лечебница.

"Интересът наистина е много голям сред хората в България – изтъква и Виктория Лазова. – Днес все повече се говори за природосъобразен живот, а лечебните растения са част от това разбиране, защото са лечебно средство, което можем да ползваме дълго време в домашни условия и без да вреди на нашия организъм. Специално с тази цел – за да бъде достъпна за масовия читател, в книгата не сме включили растения с много силно действие, които трябва да се вземат под лекарско предписание."

Макар и съвсем отскоро на книжния пазар, енциклопедията е много търсена, а това означава, че хората се доверяват на авторитети в областта.

"Мисля, че българинът се интересува не само от т. нар. бабини рецепти – добавя Виктория Лазова. – Разбира се, бабини рецепти са включени и в нашата книга – тези, които са изпитани в практиката и се прилагат от векове. Българинът обаче проявява интерес и към най-новата научна информация, каквато е публикувана в енциклопедията – какво представляват билките, какъв е техният състав."

Вижте още:

Текст: Диана Цанкова (по интервю на Веселина Миланова от програма “Хоризонт” на БНР)
Снимки: Pixabay, БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Първи май дъжд ще вали само в планините

В сряда , 1 май, минималните температури в страната ще са между 8 и 13°, в София 9°. След полунощ валежите ще отслабват и спират. В следобедните часове на места в планините отново ще превали. Максималните температури ще са от 16 до 21°, в..

публикувано на 30.04.24 в 20:25

България днес - 30 април 2024 г.

В "България днес" на 30 април говорим с доц.д-р Адриана Любенова от Пловдивския университет за българския език като идентичност и съхраняването му от българските диаспори в контекста на предстоящия форум в Атина "Пътят на светлината". Българите в Албания..

публикувано на 30.04.24 в 19:00

Български младежи спечелиха медали от международна олимпиада по химия

С пълен комплект медали се прибраха българските ученици след блестящо представяне на Международната Менделеева олимпиада по химия в Китай. В конкуренцията на 151 състезатели от 26 държави те завоюваха златен, сребърен и бронзов медал, съобщи..

публикувано на 30.04.24 в 17:42