Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За всяка болка има и билка – лечебните свойства на българските растения в нова енциклопедия на БАН

България е първенец в Европа по износ на лечебни растения

Снимка: pixabay

Броени дни преди магичната нощ на Еньовден, когато звездите слизат ниско над земята и даряват билките с лечебна сила, в София се състоя премиерата на книгата “Лечебни растения” – дело на Научноизследователския център “Българска енциклопедия” към БАН. В нея читателите могат да намерят информация за над 270 растения, разпространени по нашите земи и използвани векове наред в народната медицина.

Енциклопедията е предназначена за широк кръг хора – от любители на билките до специалисти, затова и информацията в нея е поднесена на достъпен език. Тя може да бъде както ценен справочник за лекарите и фармацевтите, така и практически помощник за всеки боледуващ, благодарение на изпитаните рецепти.

Изданието дава основни познания за лечебните растения, за съдържащите се в тях биологичноактивни вещества, за отличителните белези, по които могат да бъдат лесно разпознати. В него се съдържат също съвети как билките да се събират, сушат и съхраняват, както и рецепти за употреба в домашни условия. А за да се радваме и занапред на това природно богатство, има информация как да се грижим за него и да го съхраним.


"България е на първо място в Европа и на едно от първите в света по износ на лечебни растения – казва пред БНР Виктория Лазова, директор на научноизследователския център. – Половината от тях са култивирани, т.е. отглеждани съзнателно от човека. Наистина страната ни е много богата на лечебни растения, но интересното е, че учените продължават да откриват нови видове."

Според д-р Радка Йосифова, водещ научен редактор на енциклопедията, интересът към лечебните растения у нас и в международен план нараства и те все повече се прилагат в лечението и профилактиката на много заболявания самостоятелно или като допълнение към конвенционалната терапия. Засилено любопитство проявяват и "обикновените" търсачи на чист въздух, здравословна храна и илачи от природната лечебница.

"Интересът наистина е много голям сред хората в България – изтъква и Виктория Лазова. – Днес все повече се говори за природосъобразен живот, а лечебните растения са част от това разбиране, защото са лечебно средство, което можем да ползваме дълго време в домашни условия и без да вреди на нашия организъм. Специално с тази цел – за да бъде достъпна за масовия читател, в книгата не сме включили растения с много силно действие, които трябва да се вземат под лекарско предписание."

Макар и съвсем отскоро на книжния пазар, енциклопедията е много търсена, а това означава, че хората се доверяват на авторитети в областта.

"Мисля, че българинът се интересува не само от т. нар. бабини рецепти – добавя Виктория Лазова. – Разбира се, бабини рецепти са включени и в нашата книга – тези, които са изпитани в практиката и се прилагат от векове. Българинът обаче проявява интерес и към най-новата научна информация, каквато е публикувана в енциклопедията – какво представляват билките, какъв е техният състав."

Вижте още:

Текст: Диана Цанкова (по интервю на Веселина Миланова от програма “Хоризонт” на БНР)
Снимки: Pixabay, БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температури до 38 градуса в неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над Източна България ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в..

публикувано на 24.08.24 в 18:30
Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00

Засилен интерес към българския павилион на Венецианското биенале на изкуствата

Българският павилион на Венецианското биенале на изкуствата през тази година се радва на голям успех сред международните журналисти и посетители. “ За нас е огромно признание да бъдем отличени като един от павилионите, задължителни за посещение ”,..

публикувано на 24.08.24 в 10:59