Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България може да влезе в Шенген през октомври т.г.

Снимка: архив

Европейските институции се готвят да приемат България и Румъния в Шенген още през настоящата година, информира Euractiv, цитирайки източници от Европейския парламент. Влизането в Шенгенското пространство може да стане на два етапа – от октомври по отношение на въздушните граници, а от догодина да отпадне и сухопътният граничен контрол.  

Сред аргументите в полза на страната ни са демонстрираната готовност за започване на истинска съдебна реформа чрез въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор, избирането на правителство след продължителна политическа криза, намерението на кабинета да преразгледа политиката на президента Румен Радев спрямо Украйна и решението България да бъде представлявана на предстоящата среща на върха на НАТО от премиера Николай Денков, а не от държавния глава.  

Европейската комисия приветства също напредъка на двете страни, постигнат през последните три месеца по отношение на спазването на политиката за убежище и връщането на нелегални мигранти, управлението на границите и международното сътрудничество. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В София се открива годишната конференция на АБУЧ

Близо 60 представители на български училища зад граница, университетски преподаватели и експерти в областта на образованието ще вземат участие в годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина ( АБУЧ ) , която се открива в..

публикувано на 22.07.24 в 07:45

Президентът връчва втория мандат за съставяне на правителство

В сградата на президентството днес от 11.00 часа президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание – тази на..

публикувано на 22.07.24 в 06:10

Високи температури и валежи в понеделник

До полунощ облачността временно ще се разкъса. В понеделник преди обяд в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места ще има краткотрайни валежи от..

публикувано на 21.07.24 в 19:05