Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Находище на родопски лопен – село Дрангово“ е най-новата защитена местност

Родопски лопен
Снимка: БГНЕС

Със заповед на министъра на околната среда и водите Юлиян Попов “Находище на родопски лопен – село Дрангово“ е обявена за защитена местност. Територията се намира в землището на кърджалийското село на площ от 80,818 дка.

Родопският лопен (Verbascum spathulisepalum) е един от най-редките видове растения в българската флора, включен в Червената книга на Република България в категорията “Застрашен”. Той се среща само в Източните Родопи и в някои части на Гърция.

Промяната на статута на местността ще допринесе за опазването и на други значими растителни видове - Родопска етионема (Aethionema rhodopaeum), Фетлерово плюскавиче (Silene fetlerii), Яласова мащерка (Thymus jalasianus), Странджанско сапунче (Saponaria stranjensis).





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50

В София се открива годишната конференция на АБУЧ

Близо 60 представители на български училища зад граница, университетски преподаватели и експерти в областта на образованието ще вземат участие в годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина ( АБУЧ ) , която се открива в..

публикувано на 22.07.24 в 07:45

Президентът връчва втория мандат за съставяне на правителство

В сградата на президентството днес от 11.00 часа президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание – тази на..

публикувано на 22.07.24 в 06:10