Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска вечер представи страната на Панагюрското съкровище в Британския музей в Лондон

Снимка: Facebook/NationalMuseumOfHistoryBulgaria

В Британския музей в Лондон, където е изложено Панагюрското съкровище, се проведе вечер на България. “Ако посетите изложбата, ще видите, че най-значимите предметите в експозицията са от земите на древна България – това е Панагюрското съкровище, каза кураторът на изложбата “Лукс и власт: от Персия до Гърция” д-р Джейми Фрейзър.

На снимката от ляво надясно: кураторът на изложбата д-р Джейми Фрейзър, директорът на НИМ Бони Петрунова и посланикът на България във Великобритания Марин Райков

Директорът на Националния исторически музей Бони Петрунова изнесе лекция, посветена на съкровището. Посетителите на вечерта слушаха български фолклор, изпълняван от Лондонския български хор. “Музиката винаги е била гласът на Бог, а ние сме тук за изложбата на съкровището, намерено по българските земи“, каза диригентът на хора Десислава Стефанова. Вечерта завърши с народни танци на фолклорния ансамбъл “Българи”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Светите първовърховни апостоли Петър и Павел полагат основите на Църквата

На 29 юни Църквата ни отбелязва празника на Светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Свети Петър бил сред любимите Христови ученици, докато св. Павел бил сред най-ревностните гонители на християните. Първият следвал всяка стъпка на Спасителя и..

публикувано на 28.06.24 в 15:45

Ловният дворец в Кричим е едно истинско царско място

В яката между Горнотракийската низина и Родопа планина от изток на запад е нанизът от очарователни населени места –  Асеновград, Перущица, Кричим, Пещера, Паталеница и Варвара. По долините на реките Чепеларска, Въча, Стара и Чепинска можете..

публикувано на 27.06.24 в 10:10
Митрополит Даниил Видински

Благодатта на Светия Дух е в единението, чистотата на вярата и благочестието

Непосредствено след големия християнски празник Петдесетница отбелязваме деня на Светия Дух – третото лице на Светата Троица. Църковният празник е и последният преди празника на Всички светии, с който завършва Великденският цикъл. Богослужението днес..

публикувано на 24.06.24 в 05:10