Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празникът на светите апостоли Петър и Павел е сред най-тачените през лятото

Снимка: БГНЕС-архив

Светите апостоли Петър и Павел са двама от най-почитаните, известни и влиятелни апостоли на Християнската църква.

Апостол Петър, по рождение Симон, е един от първите ученици на Спасителя, избран от Него да бъде камъкът, върху който да се изгради Христовата църква. Той бил обикновен рибар и една сутрин, когато се подготвял за улов с брат си Андрей, покрай тях преминал Божият Син и им казал: „Вървете след Мене и Аз ще ви направя ловци на човеци" (Мат. 4:19). Тогава Андрей и Симон оставили мрежите и тръгнали след Господа. При залавянето на Иисус Христос, Петър проявил малодушие и три пъти се отрекъл от Него, но след Светлото Възкресение става ревностен свидетел на Спасителното събитие. На Петдесетница, когато проповядва Божието слово кръщава хиляди души, решаваща е и ролята му в разпространяването на християнството, особено сред евреите.

Апостол Павел, преди кръщението си Савел, бил жесток гонител на християните. Когато поел към Дамаск, за да преследва покръстените, бил обърнат от Христос към вярата и става неин основен проповедник. Като мисионер пътува из много страни (Арабия, Сирия, Кипър, Мала Азия Македония, Гърция, Рим)и разпространява Христовото учение.

Св. Павел написва 14 послания до различни църкви и отделни християни, които и до днес се изучават и се считат за важни уроци за християнския живот.

Според преданието, светите апостоли Петър и Павел завършили земния си живот в един и същ ден - на 29 юни 67 г.. Св. ап. Петър бил осъден на позорно разпъване на кръст, като езичник, а св. ап. Павел бил посечен с меч, защото бил римски гражданин. За да припомни страданията на основоположниците на Христовото учение и първите християни, Църквата въвежда т. нар. Петров или Апостолски пост, който започва винаги в неделята след Петдесетница. За разлика от Великия, той не е толкова строг, но това, че Църквата го е определила говори за необходимост от духовна подготовка, предшестваща големите църковни празници. Това означава вярващите християни да си припомнят за тези духовни учители, чиито имена – Петър - "камък" и Павел - "малък", говорят за твърдостта и смирението, към които трябва да се стремят Христовите последователи.

В България и двамата апостоли са сред най-почитаните светци. За това свидетелстват многото храмове и манастири в страната ни, които носят името на светите първовърховни апостоли Петър и Павел. В празничния ден всички те отбелязват подобаващо светлия празник със Света литургия и храмови тържества.

Много са и имениците на този ден, които благодарят за закрилата и молитвеното застъпничество на двамата светци: Петър, Петя, Павлина, Полина, Камен, Павел и производните на тях имена.

В народния календар празникът се свързва с жътвата и първите ябълки – петровки, младите животни и веселите Петровски събори.

Още за народните поверия, свързани с двамата апостоли прочетете в публикацията Приказки и легенди за братята Петър и Павел

Съставила: Дарина Григорова
Снимки: БГНЕС-архив, БТА-архив

Още от категорията

"По-полека" … днес е Денят на бавните обороти

Едно любопитно събитие отбелязваме днес – Международния ден на бавните обороти, известен още като Празник на спокойствието. Социалното движение, наречено Slow Life (Бавен живот), се заражда през 1986 г. На днешната дата в повече от 90 града в..

публикувано на 26.02.24 в 06:30
Бюст-паметник на Васил Левски в Тараклия, Молдова

Паметта за Апостола обединява сънародници от цял свят

Независимо от възраст, вяра, етнос и социална принадлежност, паметта за националния герой на България Васил Левски обединява българите по цял свят. В деня на неговата гибел хиляди се стичат към мемориалите на признателност, за да се поклонят пред..

публикувано на 18.02.24 в 10:16

Петльовден – мъжкият празник за плодовитост

На 2 февруари според българския народен календар се отбелязва празникът Петльовден – за здраве и плодовитост на мъжката челяд. Най-широко той е разпространен в Източна България. Един от задължителните елементи е жертвоприношението на..

публикувано на 02.02.24 в 04:40