Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният мюфтия: Курбан байрам е ново начало и напомняне за живот в услуга на обществото

Снимка: grandmufti.bg

"Курбан байрам е нова надежда и ново начало" – каза в обръщението си към вярващите главният мюфтия на мюсюлманите в България д-р Мустафа Хаджи. В поздрава, който отправи чрез Радио България, той акцентира на смисъла на днешния ден, който дава възможност вярващите да започнат нова страница в своя живот. Курбан байрам дава и "Нова надежда, защото курбанът, които принасяме в жертва е добър пример за нас как трябва да бъдем самоотвержени и да бъдем в услуга на обществото, в което живеем":

"В този ред на мисли всеки един човек е необходимо да бъде полезен за обществото, защото само по този начин ще покаже, че той съществува. Всеки човек, който живее сам за себе си губи смисъла на неговия живот. Байрам е време, в което имаме възможност да зарадваме нашите близки, да посетим нашите родители и да подобрим отношенията с онези хора, с които сме имали някакви конфликти. Байрам е добър повод да споделим щастието с всички хора, независимо от тяхната религиозна или етническа принадлежност. Байрам е добър повод да споделим щастието с всички хора, независимо дали са сред нас, в болницата, в инвалидна количка или са на друго място, което не им позволява да празнуват заедно с нас. Аллах да отреди берекет на всички! Да ви е честит Байрамът!“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Възстановка на Априлското въстание в Клисура

С възстановка в Клисура отбелязват 148 години от Априлското въстание

148-та годишнина от Априлското въстание - повратен момент в борбата за освобождение на България от османско владичество, ще бъде отбелязана днес с възстановка в подбалканския град Клисура. Десетки членове на дружество "Традиция" с оригинални носии и..

публикувано на 01.05.24 в 09:23

Какво честваме на Цветница и кои са Божиите посещения в живота ни?

" Благословен Царят, Който иде в име Господне! Мир на небето и слава във висините!" (Лука 19 : 38) С тези възторжени възгласи, които Църквата припомня на празника Вход Господен, Иисус Христос е посрещнат в Йерусалим с надеждата за добруване..

публикувано на 28.04.24 в 04:30
Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45