Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният мюфтия: Курбан байрам е ново начало и напомняне за живот в услуга на обществото

Снимка: grandmufti.bg

"Курбан байрам е нова надежда и ново начало" – каза в обръщението си към вярващите главният мюфтия на мюсюлманите в България д-р Мустафа Хаджи. В поздрава, който отправи чрез Радио България, той акцентира на смисъла на днешния ден, който дава възможност вярващите да започнат нова страница в своя живот. Курбан байрам дава и "Нова надежда, защото курбанът, които принасяме в жертва е добър пример за нас как трябва да бъдем самоотвержени и да бъдем в услуга на обществото, в което живеем":

"В този ред на мисли всеки един човек е необходимо да бъде полезен за обществото, защото само по този начин ще покаже, че той съществува. Всеки човек, който живее сам за себе си губи смисъла на неговия живот. Байрам е време, в което имаме възможност да зарадваме нашите близки, да посетим нашите родители и да подобрим отношенията с онези хора, с които сме имали някакви конфликти. Байрам е добър повод да споделим щастието с всички хора, независимо от тяхната религиозна или етническа принадлежност. Байрам е добър повод да споделим щастието с всички хора, независимо дали са сред нас, в болницата, в инвалидна количка или са на друго място, което не им позволява да празнуват заедно с нас. Аллах да отреди берекет на всички! Да ви е честит Байрамът!“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

17 гробни съоръжения откриха от некропола на антична Рациария

При спасителни разкопки са открити 17 гробни съоръжения от некропола на римската колония Улпия Рациария (край с. Арчар, община Димово, област Видин), от тях пет гробници и 12 гроба в ями. Това съобщи Здравко Димитров от Националния археологически..

публикувано на 24.07.24 в 16:51

170 години от рождението на слависта и българист Константин Иречек

На 24 юли  отбелязваме 170-годишнината на родения във Виена чешки историк, славист, библиограф и почетен член на Българската академияна науките. Той е син на историка Йосиф Иречек и внук на бележития славист Павел Шафарик. Завършва история във философския..

публикувано на 24.07.24 в 11:52

Селище на куманите откриха край крепостта Ряховец в Горна Оряховица

Селище на куманите откриха това лято археолози от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от тракийската крепост Ряховец, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова. Археологическият обект е..

публикувано на 21.07.24 в 11:01