Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО очаква България да инвестира в общата отбрана на съюза

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и министър-председателят на България Николай Денков в централата на Пакта в Брюксел, 29 юни 2023
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На среща в Брюксел с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг премиерът Николай Денков изтъкна, че българските разходи за отбрана през 2023 г., ще са 1,9% от БВП, а през 2024 г. ще достигнат 2%, каквото е изискването в съюза.

"Вашата държава има огромна важна роля в нашата колективна реакция. От началото на руската война и агресия срещу Украйна България участва активно в защитата на НАТО в Черно море. В Западните Балкани българските войски участват активно в мисията за опазване на реда в Косово. Допринасяте и за защитата на нашето пространство в Балканите. Ние високо оценяваме вашата роля. Ние продължаваме да ви подкрепяме и по земя, и по море, и по въздух. Споразумели сме се за нов вид ротационен модел за противовъздушна и противоракетна отбрана, за да може да се защитаваме при нужда", подчерта Столтенберг. Той допълни, че „разчита България да поеме ангажимент за по-амбициозна инвестиция в отбраната, за което ще се вземе решение на срещата на върха във Вилнюс". 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите Тошко Йорданов (вляво), ИТН и Цончо Ганев, „Възраждане“

"Възраждане“ и ИТН отново искат референдум за запазване на българския лев

"Възраждане“ и "Има такъв народ“ (ИТН) внасят в деловодството на парламента искане Народното събрание да свика референдум за запазване на българския лев, съобщи депутатът Цончо Ганев от "Възраждане". "Това е инициатива, която предишният парламент..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

Във Вашингтон премиерът заяви, че България е надежден съюзник в НАТО

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна Байдън високо оцени ролята на България в Източния фланг на Алианса,..

публикувано на 10.07.24 в 08:20

В Хераклея Синтика пътуваща изложба привлича вниманието към изчезващи видове

Пътуващата изложбата "Следи от изчезване“ представя изработени от биоматериали отливки на стъпки на застрашени животни в Родопите, които пресъздават действителните им форми и естествените им местообитания, предаде БТА. Експозицията ще гостува в античен..

публикувано на 10.07.24 в 08:10