Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат на лозарите да берат "на зелено"

Снимка: freepik.com

Министерството на земеделието публикува за обществено обсъждане проект за изменение в Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. Мерките са съобразени с въведените от Еврокомисията извънредни мерки за смекчаване на негативния ефект върху сектора от Covid пандемията и войната в Украйна. 

Заради добрата реколта през 2022 г. в страните от ЕС, произведеното вино е в количества, които остават непродадени. Има и натрупани запаси от предишни години. Затова ще се прилага мярката "Събиране на реколтата на зелено". Стопаните, които решат да се възползват, трябва да подадат заявления до края на юли. Помощта е 60% от разходите по беритбата и на загубените приходи. Увеличават се до 80 % и сумите по останалите плащания за редица мерки в сектора. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Преображение ще вали само в североизточните райони

През нощта ще преобладава ясно време, главно над Северна България с временни увеличения на облачността. Вятърът ще е слаб и ще започне да се ориентира от запад-северозапад. Във вторник , 6 август, облачността ще е променлива, по-значителна в..

публикувано на 05.08.24 в 19:40
Димитър Главчев

Правителството отпусна средства за по-високи заплати във висшите училища

С прието днес постановление на Министерския съвет са одобрени  допълнителни разходи в общ размер 184 милиона лева за увеличаване на възнагражденията във висшите държавни училища и научни организации, считано от първи април тази година. Така се..

публикувано на 05.08.24 в 19:26

България днес - 5 август 2024 г.

Българският корен и как той присъства в живота на българчетата, родени в чужбина – това е нишката в "България днес" на 5 август. Повод за темата е предстоящото на 7 август тържествено събитие, на което Изпълнителната агенция за българите в..

публикувано на 05.08.24 в 19:00