Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София е сред водещите градове в Европа по нулеви емисии на градския транспорт

Снимка: Сдружение „За Земята“

София получава оценка "D"или среден за градска среда (при най-висока "А" и най-ниска "F") и е на 20-то място сред 42 европейски града. Българската столица изпреварва Мадрид, Лондон, Рим и Виена, съобщава екологичното сдружение "За Земята".

Докладът "Благодарим за споделянето", изготвен от Clean Cities Campaign - коалиция от над 80 организации подрежда градовете по 4 критерия: споделени услуги за микромобилност, градския транспорт с нулеви емисии, споделени услуги за превоз с електромобили и обхват и достъпност на обществената инфраструктура за зареждането на електроколи. Класацията се прави за първи път на континента.

Доброто ниво на електрификация в градския транспорт и споделените електрически автомобили са основната причина за доброто представяне на София. Разликата с лидерите е голяма. София е получила 35,8% от възможния максимум точки, докато градовете с оценка "А" отговарят на над 80% от критериите. Най-големият български град е на последните места по микромобилност с велосипеди и тротинетки, както и по ублична инфраструктура за зареждане на електромобили.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В петък и събота над страната ще се затопля, спират и валежите

В петък  минималните температури в страната ще са между 6° и 11°, в София 8°. Сутринта над Западна България ще има мъгли. През деня дъждовете ще са на малко места, а след обяд облачността ще се разкъсва до слънчево. Максималните температури ще са от 17°..

публикувано на 16.05.24 в 19:05

България днес - 16 май 2024 г.

В "България днес" на 16 май продължаваме разговора за висшето образование на френски език в България. Вече над 30 години Техническият университет и Химикотехнологичният и металургичен университет в София предлагат обучение на френски език и..

публикувано на 16.05.24 в 19:00
На снимката (от ляво надясно): Борис Георгиев, служебният министър на образованието и науката Галин Цоков, основателят на INSAIT Мартин Вечев, вицепрезидентът на

Google дарява стипендии на младите изследователи в INSAIT

Google отпуска 1 млн. долара за стипендии на млади учени, работещи в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии - INSAIT, към Софийския университет. Това е едно от най-големите дарения за стипендии в световен мащаб от..

публикувано на 16.05.24 в 13:35