Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът прие специалния пратеник на Берлин за Западните Балкани

Снимка: president.bg

За да е устойчива, евроинтеграцията на Северна Македония трябва да се гради върху изпълнението на критериите за членство в ЕС, заяви президентът Румен Радев. Той прие на „Дондуков“ 2 специалния пратеник на Германия за Западните Балкани Мануел Сарацин. Вписването на българите в македонската конституцият е предварително условие за започване на преговорите за членство в ЕС, но не е единственото, отбеляза президентът. Той напомни, че неразделна част от европейското решение за евроинтеграцията на Скопие е изпълнението на Договора за приятелство и добросъседство с България от 2017 г. Това вече не са отворени въпроси между две държави, а въпроси за отношенията на Скопие с ЕС, посочи Радев.

„За съжаление езикът на омразата в Северна Македония се увеличи, наблюдавахме физическо насилие към граждани с българско самосъзнание, стрелба и палежи на български културни клубове“, изтъкна президентът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рая Назарян, Румен Радев и Димитър Главчев

От пловдивския площад “Съединение” Румен Радев призова да се разделим с беззаконието и страха

С тържествена заря-проверка в Пловдив завърши честването на 139-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. “ Днес отдаваме дължимото на това забележително поколение светли личности, които без да се съобразяват с Великите..

публикувано на 07.09.24 в 09:08

Хасково привлича любители на еърсофт битките и силните усещания по повод своя празник

Рекорден брой – 600 "бойци" са дислоцирани на авиобаза Узунджово, а поводът не е военен конфликт, а отбелязването на Деня на град Хасково. Най-голямата атракция по повод 8 септември е организираната военно-симулативна еърсофт игра. Тази година в..

публикувано на 07.09.24 в 07:10

Конни надбягвания и пехливански борби в Исперих

Традиционни конни състезания и народни борби събират днес почитателите на спорта в Исперих. Жокеи и коне от различни краища ще мерят сили в конни надбягвания край града, както и в други съревнования на стария градски стадион. След тях на тепиха ще..

публикувано на 07.09.24 в 06:15