Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Пътуване по посока на сянката“ на Яна Букова - предложение за лятно четиво в европейската общност

Снимки: Facebook/ Яна Букова

Постоянното представителство на България в ЕС препоръчва на европейците да прочетат през лятото романа "Пътуване по посока на сянката" на Яна Букова. Предложението е в рамките на съвместна инициатива "Читателите на Европа" между Библиотеката на Европейския съвет и постоянните представителства към ЕС, като целта е да се насърчат литературните навици на европейците.

Вече четвърта година постоянните представителства към ЕС са поканени да препоръчат книга от своята страна за лятото, а темата на тазгодишната кампания е "Жените автори". Жанрът се избира от съответното постоянно представителство и може да бъде творба на изгряваща авторка, сборник на известна поетеса или фентъзи.

В препоръчаната книга на Яна Букова главните герои са осем, като всеки от тях има своята завършена житейска история, мотивация, вътрешни страхове и желания. Историите са свързани, но са написани фрагментарно и читателят трябва да помисли как нишките ги свързват. Истории за смърт и любов, за жестокост и милост. Романът, който предлага българската дипломатическа мисия е описан като красиво и болезнено четиво, в което авторката Яна Букова проявява изключителна способност да описва необикновените неща.

Освен "Пътуване по посока на сянката", Букова има два издадени сборника с разкази и четири стихосбирки, сред които "Записки на жената призрак" (2018), отличена с Националната награда за поезия "Иван Николов". Книгата излиза по същото време и в Атина, но под друго заглавие. 

Творбите на авторката са превеждани на няколко езика.


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димка Владимирова

Напусна ни народната певица Димка Владимирова

Тя е родена е на 28 юли 1935 г. в странджанското с. Бистрец. На 17 години се явява на конкурс в Държавния ансамбъл за народни песни и танци в София, където е одобрена за хоровия състав на Филип Кутев.  Владимирова е сред основателките на Ансамбъла за..

публикувано на 12.07.24 в 12:17
Найден Тодоров

Няма административен капацитет в Национален фонд "Култура"

В отговор на депутатски питания служебният министър на културата маестро Найден Тодоров заяви, че щатната бройка в Националния фонд култура е 11 човека. Те трябва да разпределят милиони евро за културата по Плана за възстановяване и устойчивост. Според..

публикувано на 10.07.24 в 12:25
Проф. Красимир Станчев

Проф. Красимир Станчев: С езика човек може да си служи за всякакви цели – от най-миролюбиви до обявяването на война

" Гаснещият огън често пъти се разгаря отново благодарение на няколко оцелели въгленчета." С тези топли думи професорът по славянска филология Красимир Станчев вдъхва надежда, че изтляващият интерес към българската азбука, българския език и..

публикувано на 09.07.24 в 10:40