Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работилници за сумие, хайку и японска калиграфия в София

Снимка: Pixabay

През почивните дни Интер Експо център е домакин на ателиета за хайку, японска калиграфия и сумие (рисуване с туш) „Вишнев цвят“, „Бамбук“ и „Лотос“. Любителите на японското изкуство ще бъдат запознати с техниките за рисуване на едно от най-емблематичните растения в канона на сумие – цъфналите вишни, а също и бамбук и лотос.

В ателието за калиграфия пък ще бъдат представени основните хоризонтални и вертикални черти, използвани в японското писмено изкуство, както и трите основни стила: кайшо (стандартен стил), гьошо (бързопис) и сошо (арт бързопис). За почитателите на класическото хайку също има работилница, където могат да се запознаят със структурата на хайку, както и с някои основни естетически принципи и подходи при писането му, сезонни думи (киго) и др.

Всеки участник ще има възможност да напише по едно авторско хайку, вдъхновено от 4-те сезона: Пролет, Лято, Есен и Зима и да участва в конкурса за хайку на БХС „Сезони – 2023“.


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сестри Стоеви, архив

Сестри Стоеви записаха първа победа в бадминтона в Париж

Сестрите Габриела и Стефани Стоеви започнаха с победа участието си на олимпийския турнир по бадминтон, като се наложиха в драматична среща с резултат с 2:1 гейма срещу сестрите от Хонконг Нга Тин Еюн и Пюй Лам Еюн. Следващият мач на българките е на 28..

публикувано на 27.07.24 в 17:27
Кметът на София Васил Терзиев

Кметът на София е амбициран да превърне столицата в град с нулеви емисии до 2030 г.

Една от амбициозните ни цели е София да бъде град с нулеви нетни емисии до 2030 г. Това обяви столичният кмет Васил Терзиев на откриването на 61-вата сесията на Междуправителствителствения панел по изменение на климата (IPCC). София е домакин на форума от..

публикувано на 27.07.24 в 12:25
Кристиян Василев

Успешно начало за България в Париж, гребците ни отиват на 1/4-финалите на скиф (Обновена)

Кристиян Василев откри българското участие на Олимпиадата в Париж. 32-годишният българин се класира за 1/4-финалите на скиф, след като завърши втори в серията си с време от 6:56.63 минути. Победител стана датчанинът Свери Нилсен с 6:53.50 мин...

публикувано на 27.07.24 в 11:39