Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планинари от Петрич изкачват българските върхове с образователна цел

Снимка: mladplaninar.com

По случай 10-та годишнина от основаването си сдружение „Млад планинар“ – Петрич си постави за цел изкачването на всички най-високи върхове на планините в България, съобщи БТА. Инициативата е на група деца, като до момента изкачените върхове са 24. През настоящия месец младите планинари са си набелязали да покорят връх Арамлия, връх Руен, Ботев връх, връх Богдан и Гоцев връх, а през август ще се отправят към върховете на Пирин и Рила - Вихрен и Мусала.

В групата участват около 40 деца на възраст между 7 и 18 години, а целта им е до ноември да стъпят на всички 39 планински първенци. Каузата на сдружение „Млад планинар“ е да следва заръката на писателя и основоположника на организираното туристическо движение в България Алеко Константинов - "Опознай родината, за да я обикнеш". Затова много често сдружението съчетава изкачването на върхове с исторически дати. Освен поглед към историята децата обръщат внимание и на биоразнообразието и даденостите в районите, които посещават. Така, освен любов към планината, в тях се възпитава и отношение към природата и родината.  По време на походите те научават за националните герои, българския дух и култура, което допринася за моралното, духовното и интелектуалното им израстване.

По повод тазгодишната инициатива е изработен личен туристически паспорт за всеки участник, където децата отбелязват със стикери покорените върхове.


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:

Още от категорията

Ски спускане с носии и знамена в курорта Пампорово

За поредна година на 3 март в курорта Пампорово в Родопите ще се проведе най-голямото и патриотично ски спускане. Участниците ще са облечени в народни носии, ще се веят български трибагреници, съобщава БНР Кърджали. Събирането на..

публикувано на 03.03.24 в 06:10
 Георги Дучев

Хотелиерите очакват повече туристи в България през 2024 година

През 2024 година хотелиерите в страната очакват ръст на бизнеса си средно с между 10 и 15%. Това обяви днес във Варна Георги Дучев, председател на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели, като се позова на проведена от..

публикувано на 29.02.24 в 17:11

Остров Св. Анастасия вече посреща туристи и в подводен параклис

Най-новата атракция в района на черноморския ни град Бургас е подводен параклис, в близост до остров Св. Анастасия. Параклисът беше потопен през януари и се намира на около 15 метра дълбочина, предаде euronewsbulgaria. Той е висок около 3 метра, а край..

публикувано на 28.02.24 в 06:30