Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Володимир Зеленски вече е на българска земя

| обновено на 06.07.23 в 12:53
Снимка: БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна на еднодневно посещение у нас, съобщи правителственият пресцентър. Българският правителствен самолет, в който пътува украинският държавен глава, кацна на летище София минути след 12,00 ч.

В Министерския съвет Зеленски ще разговаря с премиера Николай Денков и с външния министър Мария Габриел. Предстоят му срещи и с ръководствата на парламентарните групи, вносители на проекта за декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО.

Предстоят му срещи също с президента Румен Радев, с ръководствата на парламентарните групи, вносители на проекта за декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО.

"Ще проведа задълбочени разговори с премиера Николай Денков, ще се срещна с президента Румен Радев, правителствени служители, парламентаристи, политици, журналисти. Отбранителна подкрепа, евроатлантическа интеграция на Украйна, среща на НАТО, гаранции за сигурност и прилагане на Формулата на мира", написа украинският президент в Twitter. 

По-късно днес премиерът и външният министър ще бъдат домакини на дискусия с участието на украинския президент, посланици, политици и представители на гражданското общество, която ще бъде предавана на живо на фейсбук страницата на Министерския съвет. 

Визитата на Володимир Зеленски е първата в Югоизточна Европа от началото на войната на Русия в Украйна. От българска страна до момента е осъществено едно официално посещение в нападната държава – на премиера Кирил Петков през април м.г. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50

В София се открива годишната конференция на АБУЧ

Близо 60 представители на български училища зад граница, университетски преподаватели и експерти в областта на образованието ще вземат участие в годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина ( АБУЧ ) , която се открива в..

публикувано на 22.07.24 в 07:45