Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският морски флот се обнови с кораба „Мусала“

Снимка: Navibulgar

На вода е най-новият кораб на Параходство "Български морски флот", съобщиха от дружеството. Вдигането на флага върху „Мусала“ е станало в китайския завод Jiangsu Yangzi-Mitsui, където е построен. Той е 7-ият от поръчаните 12 кораба за насипни товари, тип "лейкър" с вместимост 32 150 тона.

Следващият кораб ще носи името "Славянка" и ще влезе в експлоатация през август. Останалите "Козница“, "Каменица“, "Сакар“ и "Мургаш“ ще бъдат готови през 2024 и 2025 г.

Новият кораб "Мусала" е третият плавателен съд с това име в историята на Параходството. Първият е построен през 1947 г. във Варна с вместимост 200 тона и плава до 1961 г. По-късно е превърнат в бар-ресторант на плажа в Бургас.

През 1967 г., в Япония, е вдигнат флагът на втория "Мусала" - 13 348-тонен рудовоз. Той плава до 2009 г.


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В парламента няма съгласие дали ще работят през август

Сред парламентарните групи няма съгласие дали Народното събрание да работи през целия месец август или да излезе във ваканция. Това стана ясно след председателския съвет в четвъртък. Само "Има такъв народ" (ИТН) и "БСП за България" са настояли..

публикувано на 25.07.24 в 11:22

Везенков вече официално е играч на баскетболния "Олимпиакос" Пирея

Александър Везенков официално се завърна в отбора на "Олимпиакос". Грандът от Пирея обяви трансфера на българина, който слага подписа си върху 5-годишен договор. От клуба публикуваха емоционален видеоклип , в който Везенков влиза отново в Двореца на мира и..

публикувано на 25.07.24 в 11:20
Петър Танев

Петър Танев отрече Украйна да е спряла неговото назначаване за посланик в Киев

По неволя бях въвлечен в спор на институционално и политическо ниво, към което нямам отношение. Това каза за bTV дипломатът Петър Танев, за когото се появи информация в медиите, че е бил предложен за посланик в Украйна по време на кабинета "Денков -..

публикувано на 25.07.24 в 10:06