Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България предлага на Украйна доставка на газ от турски терминали

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България може да продава на Украйна газ, купуван по споразумението с турската компания „Боташ“, заяви секретарят на президента по икономическите въпроси Христо Алексиев пред bTV. Съветникът участва в разговорите между украинския президент Володимир Зеленски и българския Румен Радев.

„Нашето предложение беше използвайки договора, който служебното правителство сключи с „Боташ“ за достъп до техни терминали за втечнен газ, да използваме споразумението и България да снабдява през нейната газопреносна мрежа и тази на Румъния Украйна с допълнителни количества газ с неруски произход“, каза Алексиев. Той заяви, че договорените за внос големи количества в споразумението целят солидарност с други държави, които имат нужда да се диверсифицират от руския газ. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00

Засилен интерес към българския павилион на Венецианското биенале на изкуствата

Българският павилион на Венецианското биенале на изкуствата през тази година се радва на голям успех сред международните журналисти и посетители. “ За нас е огромно признание да бъдем отличени като един от павилионите, задължителни за посещение ”,..

публикувано на 24.08.24 в 10:59

В София дават началото на колоездачната обиколка на България

Тази вечер от 17,30 ч. пред храм-паметник "Св. Александър Невски" в центъра на София ще бъде даден стартът на 71-вата колоездачна обиколка на страната. Спортното състезание, което ще се проведе от 25 до 29 август, ще приключи в Габрово. В него ще..

публикувано на 24.08.24 в 10:30