Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България чества 173 години от рождението на Иван Вазов

Иван Вазов паметник

На 9 юли се навършват 173 години от рождението на Патриарха на българската литература. Десетки граждани и представители на Съюза на писателите, Националния литературен музей, къщата-музей "Иван Вазов" в столицата поднесоха на тържествена церемония венци и цветя пред паметника на Иван Вазов при храма "Света София".

Народният писател сам описва своето творчество с думите: „Аз пях за България, защото я обичах; аз насаждах в младите души вяра и обич към своето, защото бях син на България; аз прославих нейната божествено хубава природа, защото бях очарован от нея; възпях нейните идеали, защото бяха свещени, дадох всичко добро, каквото можех да дам на отечеството. Малко бе, но толкоз имах”.

Пред Народния театър, носещ името на Вазов, бяха четени стихове на поета. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Десетки православни тръгват на поход от София до Рилския манастир

Поклонническият път "Рилският Чудотворец" за 15-а поредна година събира православни от близо и далеч на пешеходен поход от София до Рилския манастир. На сайта си Софийската света митрополия съобщава, че поклонението се организира с благословението..

публикувано на 01.08.24 в 06:15

Богородични заговезни е

За православните Богородични заговезни поставят началото на Богородичния пост. Той продължава 2 седмици и предшества най-големия празник в чест на Божията Майка - Успение на пресвета Богородица, който се отбелязва на 15 август...

публикувано на 31.07.24 в 10:59

Стара Загора отбелязва 147 години от сраженията в защита на града

Навършват се 147 години от боевете за защитата на Стара Загора през 1877 г. В знак на почит и признателност към героизма на загиналите за свободата, на 31 юли, в 9:30 часа едновременно ще бъдат поднесени венци пред Паметника на Трета опълченска..

публикувано на 31.07.24 в 06:35