Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодора Димова е отличена с Националната Вазова награда за литература

Снимка: Община Сопот
По традиция вечерта на 9 юли в Сопот беше връчена Националната Вазова награда за литература. Носител на отличието е Теодора Димова - един от най-четените български писатели. Тя гостува в родната къща на Патриарха на българската литература, срещна се с хората, дошли да го почетат, и засади дръвче като символ на дълголетието на големия български творец.
"Вазов е с всеки един българин от всички поколения… Всеки един българин може да се обърне към него като към дядо, към баща, като към свой закрилник. Освен това ние не можем да възприемем Вазов наведнъж, ние го възприемане на етапи, защото неговият мащаб е наистина безкраен. Неговият дух е европейски, неговият дух е световен и ако се съизмерваме с него, ние ще се чувстваме не просто българи, ние ще се чувстваме жители на света“, сподели Теодора Димова при получаването на високото отличие.
Авторката има редица други отличия, сред които наградата на Bank Austria за източноевропейска литература за 2007 г. за романа "Майките", националната награда за литература "Христо Г. Данов" за романа "Марма, Мариам", Голямата награда за литература на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.
Вазовите тържества, както са известни дните около 9 юли - рождената дата на Патриарха на българската литература, са празник за всички жители и гости на Община Сопот, но са и празник за всички почитатели на словото.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14