Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисовата градина – любимо място за отмора на софиянци

15
Снимка: Миглена Иванова

Едни от перлите на българската столица са нейните паркове, осигуряващи на жителите на София и нейните гости прекрасни условия за релакс, спорт и бягство от напрегнатото ежедневие. Сред най-посещаваните от тях са Южният, Западният и Северният парк. И, разбира се, най-големият парк в столицата – "Борисовата градина", разпрострял се на площ от над 3 300 дка. В по-облагородената му част животът кипи и в делник, и в празник, и през деня, и късно вечер. През деня тук ще видите много майки с деца, спортисти, предпочели чистия въздух пред задушните зали, бегачи-единаци, пенсионери, седнали на припек, за да прочетат сутрешния вестник. 


Привечер паркът се изпълва с групички младежи, а понякога с разни на възраст футболни фенове - тук на по-малко от 100 метра един от друг се намират Националният стадион "Васил Левски" и клубният стадион на ЦСКА - "Българска армия". Това не са единствените спортни съоръжения – има тенис кортове, въжен парк и др. В Борисовата градина се намира и една от най-популярните сред хлапетата на София детска площадка, организират се множество спортни и културни събития. Паркът има и по-необлагородена част, в която ще се почувствате като в истинска гора!


Природният оазис в центъра на София възниква през 1882 г., като разсадник (пепиниера), по онова време в покрайнините на града. По-късно, през 1895 г. е наречен "Княз Борисова градина" в чест на навършилия годинка син на княз Фердинанд - Борис. Първият градинар на парка е швейцарецът Даниел Неф. Той е човекът, изработил първия план на градината и засадил в него първите 10 000 дръвчета. Разсадникът се намирал на мястото на езерото "Ариана".


Част от вековните дървета могат да се видят в парка и днес. Любопитно е, че през 1892 г. в района на парка започва строителството на Астрономическа обсерватория на Софийския университет, която е завършена две години по-късно. Така, само 6 години след Освобождението си България се сдобива с една от първите обсерватории на Балканите, която в момента се ремонтира и реставрира.


Междувременно градината продължава да се развива и разширява. На мястото на някогашно мочурище Неф оформя езеро, наречено "Рибното", по-късно преименувано в "Езерото с лилиите". Нежните водни цветя, покриващи езерното огледало, ще изпълнят душата ви с романтика и страст от минали епохи, а сред зелените восъчни листа можете да видите и костенурки.

Някога, преди повече от век, този парк е бил любимо място и извор на вдъхновение на големия ни поет Пейо Яворов. За среднощните разходки на поета из Борисовата градина си спомня писателят-мемоарист Михаил Кремен в книгата "Романът на Яворов". "Яворов не веднъж ме бе водил нататък – уж до "рибките", а то винаги до края на градината…, дето обикаляхме с часове, залутани из тъмните пътеки между гъстите дървета. Мен ме беше страх, особено в облачно време, но той ме успокояваше: имал револвер“, ни връща в атмосферата от началото на ХХ век Кремен.


През 1906 г., устройството на Борисовата градина е поверено в ръцете на елзасеца Йосиф Фрай. По негова идея е създаден Розариум, в който ежегодно се организирали цветарски изложби. Розариумът днес се намира непосредствено до стадион "Васил Левски". Представлява тихо и приятно място, където често ще видите хора, поседнали с книга в ръка сред благоуханните рози.


Из централните алеи на градината тук и там изникват паметници на български творци или борци за национална независимост, напомнящи за културни върхове и славни моменти от българската история.


Друго място, където си струва да се отбиете, е т. нар. "Езеро с водоплаващи птици". Тук би трябвало да видите най-разпространената в България патица – зеленоглавата. Но патиците са същества своенравни. Дори да не видите такива, мястото ще ви привлече със своята магия.


По-навътре в парка се издига 41-метров обелиск, останал от времето на соца (1956 г.) - "Братската могила", паметник на загинали антифашисти. Днес това е по-изолирано място, където поради тази причина обичат да се събират младежи.

Със своите прохладни през лятото алеи, зелени, добре поддържани поляни, цветя и множество места за развлечение и спорт, Борисовата градина се слави като едно от най-притегателните места за отмора и активна почивка в столицата.

Снимки: Миглена Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният премиер отива в Брюксел за лидерска среща на ЕС

За трайно уреждане на конфликта ще е нужен диалог между всички страни, се подчертава в заключителното комюнике подписано от 80 страни в Швейцария на международната конференция за мир в Украйна. В документа, подкрепен от мнозинството участници се..

публикувано на 16.06.24 в 17:33

Седмицата започва с горещи температури

В понеделник  ще е слънчево, след обяд над западните масиви ще се заоблачи и на места ще превали. Минималните температури ще са между 15 и 20°, в София 15°. Максималните ще са от 30 до 35°, в столицата 30°.  По Черноморието  ще е слънчево. След..

публикувано на 16.06.24 в 13:44
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

ГЕРБ не дава повече ключа от управлението на друга политически сила

Ако тази седмица се направи правителство, поемам ангажимент да помогнем на хората бързо. Но само при вариант, в който направим правителство. Това обеща лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на посещение в пострадалите от градушката села в област Велико Търново...

публикувано на 16.06.24 в 12:18