Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади българи спечелиха златен, сребърен и бронзов медал на Международната олимпиада по биология

Снимка: БТА

Най-добрите български ученици по биология спечелиха три медала на Международната олимпиада по биология в Обединените арабски емирства, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Те се състезаваха с 320 връстници от 80 държави и трябваше да решат теоретичнии практически задачи в областта на биоинформатиката, молекулярната биология, биохимията и екологията. 

Приетият в Кеймбридж възпитаник на Софийската математическа гимназия Петър Жотев заслужи златния медал, Виктор Лилов, отново от СМГ, се окичи със сребърния, а бронзовия спечели Виктория Иванова от Математическата гимназия в Плевен. На четвъртия ни участник – Яна Атанасова от Националната природо-математическа гимназия, не достигнаха няколко точки за отличие.

България е една от шестте страни, основателки на олимпиадата през 1989 г. До момента нашите участници са донесли на страната ни общо 78 медала – 9 златни, 16 сребърни и 53 бронзови медала, както и 8 почетни грамоти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Половината младежи имат парични проблеми, ¼ се боят от неуспех в кариерата

Половината от младите хора в България с месечен доход над 2000 лв се боят от финансови проблеми, показва представително изследване на агенция "Тренд". "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи“ е темата на..

публикувано на 01.10.24 в 14:16

Румен Радев: Прекъсването на насилието в Близкия Изток изисква усилия на международната общност

Най-важна задача към момента е да бъде осигурено безопасното завръщане от Ливан на всички български граждани, които искат да бъдат евакуирани. Това каза пред журналисти в Бургас президентът Румен Радев.  89 българи бяха евакуирани от Ливан с..

публикувано на 01.10.24 в 14:08

Рекорден интерес към 41-ото издание на Маратона на София

Над 6 хиляди бегачи ще се включат в 41-ото издание на Wizz Air София маратон, съобщиха организаторите на състезанието на пресконференция близо две седмици преди старта. 42-километровото трасе на дългата дисциплина тази година ще бъде с променен..

публикувано на 01.10.24 в 10:45