Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румъния и България създават съвместно командване за специални операции

Николай Денков
Снимка: gov.bg

"Най-важното решение по отношение на Украйна беше, че беше създаден така нареченият съвет "Украйна-НАТО", който поставя президента на Украйна на масата заедно с всички други държави и ръководители. Оттук нататък при обсъждане на политически въпроси, на въпроси, свързани с Украйна, ръководителят на държавата е равноправен с останалите, когато се обсъждат такива общи въпроси, включително може да свика и Съвет на НАТО, ако е необходимо". Така обобщи на брифинг пред журналисти постигнатото на Срещата на върха на НАТО във Вилнюс премиерът Николай Денков.

В изказването си на Срещата на върха министърът на отбраната Тодор Тагарев подчерта значението на новите регионални планове на Алианса като основна движеща сила за по-нататъшното подобряване на готовността на съюзниците за възпиране и отбрана и потвърди ангажираността на България в този процес. Той подчерта, че България е предприела мерки за адаптиране на отбранителната индустриална база, за да подкрепи усилията на Украйна да надделее във войната. 

Предвид променящата се среда на сигурност в Черноморския регион и с цел повишаване на отбранителния и възпиращ потенциал на Алианса, министрите на отбраната на България и Румъния подписаха Писмо за намерение за създаване на Регионално компонентно командване на Специалните сили.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гордана Силяновска-Давкова полага клетва като президент на Северна Македония.

САЩ призоваха Скопие да не провокира България и Гърция

Вашингтон призова Скопие към непрекъснати усилия и реформи за постигане на напредък в присъединяването към ЕС. "Насърчаваме продължаването на диалога между Северна Македония и България, който се корени в общия ангажимент за бъдещето на страната като..

публикувано на 14.05.24 в 10:47

България и ЕС няма да ревизират преговорната рамка със Северна Македония

България не приема изявления и поведение, противоречащи както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Северна Македония е подписала. Това посочва в позиция президентът..

публикувано на 13.05.24 в 11:15

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35