Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златотърсачи от цяла България се събират край Враца

Снимка: архив

Местността „Леденика“ събира златотърсачи от цялата страна на Национален събор. Организатор на събитието е Българската асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити, която е единствената по рода си на Балканския полуостров. Съборът ще се проведе на 15 юли, като предвижда демонстрации в две дисциплини – промиване на речно злато и търсене на различни предмети с металдетектори. Всеки, който желае, може да вземе участие в надпреварата, а за победителите са предвидени и различни предметни награди. Това е вторият събор на златотърсачите за 2023 г. Предишният се проведе през юни в Първомай, където се събраха над 250 търсачи на ценния метал. Третият събор на златотърсачите е плануван за септември в Старозагорските бани.

Според закона за подземните богатства, в България е разрешен „добив на злато от руслата на реките чрез ръчно промиване“, изключение правят природните паркове, където са забранени и много други дейности.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Хераклея Синтика пътуваща изложба привлича вниманието към изчезващи видове

Пътуващата изложбата "Следи от изчезване“ представя изработени от биоматериали отливки на стъпки на застрашени животни в Родопите, които пресъздават действителните им форми и естествените им местообитания, предаде БТА. Експозицията ще гостува в античен..

публикувано на 10.07.24 в 08:10

Основният ремонт на Дунав мост при Русе вече е в ход

От 10 юли започва основният ремонт на Дунав мост при Русе, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура". Строителните работи ще се извършват ежедневно през светлата част от денонощието, по 10-12 часа на ден, според спецификата на изпълняваните дейности, като..

публикувано на 10.07.24 в 07:30

България днес - 9 юли 2024 г.

В „България днес“ на 9 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница. По повод 174-ата годишнина от рождението на Иван Вазов слушаме как ученици от българското неделно училище в Лисабон учат и изпълняват Вазови..

публикувано на 09.07.24 в 19:00