Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албански поздрав от Швеция отправиха в София Сокол Демаку, Хамит Гургури и Бахтир Латифи

Гостите от Швеция, Анжела Димчева (в средата) и водещата от Радио България Костандина Бело
Снимка: БНР

Подобно на милионите българи, живеещи извън пределите на родината, огромен брой албанци също живеят и творят в емиграция. Такъв е случаят с тримата творци Сокол Демаку, Хамит Гургури и Бахтир Латифи, които гостуваха на Съюза на българските писатели в София. Понастоящем те са граждани на Швеция, живеят в историческия град Бурос, разположен близо до Гьотеборг. 

С желание да установят дълготрайно партньорство с колегите си от България, Сокол, Хамит и Бахтир бяха част от творческата вечер „Гласът на твоята песен“, наречена така по едноименната книга на български език на Сокол Демаку. Събитието домакинстваше поета Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели (СБП). 

През 2023 г. СБП отбелязва 110 години от създаването си, а неизменна част от дейността му през годините е организирането на творчески срещи и беседи с творци от цял свят, припомни Анжела Димчева от СБП. Благодарение на българската организация албанските писатели гостуваха и на Радио България, където дадоха интервю за предаванията на албански език, което можете да чуете в оригинал от връзката тук: 

Общото между Сокол Демаку, Хамит Гургури и Бахтир Латифи е любовта към литературата и родината. От години те развиват културна дейност в Швеция, като така помагат за популяризирането на албанската литература в чужбина. През март 2007 г. в град Бурос е създаден центъра за култура и изкуство „Migjeni“, който продължава да бъде голяма подкрепа за албанските имигранти. От април 2007 г., веднъж месечно, излиза и списание „Знание” на албански език. Албанската общност има и радиопрограма, която поддържа жив езика на албанците в Швеция.

От Съюза на българските писатели съобщават, че председателят Боян Ангелов е приел предложението на шведско-албанските творци да бъде организирана „Седмица на шведската литература в България“, в която да се включат както албански творци, така и наши писатели, живеещи в Швеция. Предстои да се разработи и проект за антология на три езика, която да обедини произведенията на български, албански и шведски поети. 

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мел Гибсън и Христо Живков

Българският актьор Христо Живков ще присъства в продължението на "Страстите Христови", макар и дигитално

Точно 20 години след излизането на изключително популярния филм по библейски мотиви  "Страстите Христови", неговият режисьор – Мел Гибсън ще снима продължение. Това съобщи официално самата компания на холивудската звезда и продукцията вече е в..

публикувано на 05.05.24 в 10:20
Георги Господинов

Георги Господинов се среща с българите в Швейцария

На 2 май писателят Георги Господинов ще се срещне със сънародниците ни в Швейцария. Това съобщават във Фейсбук от Българо-швейцарската асоциация за култура, традиции и просвета "Канатица". Срещата ще се проведе от 19:00 часа местно време в швейцарския..

публикувано на 02.05.24 в 05:35

Фотографът Валерий Пощаров за силата да се хванем за ръка

"В свят, който все повече се разединява, хващането за ръце се превръща в тиха молитва - начин да се съберем отново". Така започва описанието на проекта "Баща и син" на фотографа Валери Пощаров на сайта на Световната фотографска организация. На..

публикувано на 29.04.24 в 13:10