Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Радев е новият стар гуверньор на БНБ

Снимка: БТА

С гласовете на 155 депутати в 240-местния парламент Димитър Радев беше избран за управител на БНБ за следващите 6 години. Той беше издигнат за втори мандат от ГЕРБ-СДС и подкрепен от ПП-ДБ. При номинацията си Радев определи присъединяването на България към Еврозоната най-късно през януари 2025 г. като амбициозна, но постижима цел. След като положи клетва, новият стар управител на БНБ заяви, че ще номинира за подуправители Андрей Гюров /ПП-ДБ/ и Петър Чобанов /ДПС, министър на финансите в периода 2013 – 2014 г./. "Едно от най-важните условия, които поставих, когато приех да бъда номиниран за управител, беше, че ръководството на БНБ трябва да бъде избрано с широка политическа подкрепа. Тя е силен фактор за независимостта на централната банка, включително от опити за нерегламентирано политическо вмешателство“, каза Радев.

Димитър Радев беше избран за управител на БНБ на 15 юли 2015 г. Опитът за избор на нов управител през 2022 г. се провали.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Премиерът предупреди, че се спекулира с темата за български военни в Украйна

Нашият кабинет е с кратък хоризонт, нямаме право да искаме от хората да отлагат живота си, докато бъде избран редовен кабинет. Затова си вършим работата по възможно най-добрия начин, заявява в интервю за в-к "24 часа" служебният премиер Димитър Главчев...

публикувано на 20.05.24 в 10:26

“Медиана”: ГЕРБ води с 12% пред “Възраждане”, трето е ДПС

Три седмици преди изборите за национален и за европейски парламент ГЕРБ води с 27,5% пред “Възраждане” с 15,7% и ДПС с 14,2%, според социологическо изследване на агенция “Медиана”.  Втората политическа сила на предишния вот – “Продължаваме промяната..

публикувано на 19.05.24 в 09:46
Хилари Клинтън

Българските жени са по-добре представени в НС и корпоративния сектор от много страни по света

България изпреварва много от държавите по света по представителство на жените в парламента, както и на високи позиции в корпоративния сектор, заяви бившият американски секретар Хилари Клинтън на специална среща на Clinton Global Initiative в София...

публикувано на 19.05.24 в 09:06