Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвети към кандидатстващите за виза за дългосрочно пребиваване в България на основание български произход

2
Снимка: Pixabay

Изпълнителната Агенция за българите в чужбина (ИАБЧ) публикува алгоритъм на действията за установяване на български произход, които трябва да предприеме всеки, който кандидатства за издаване на виза Д в дипломатическите представителства на Република България в чужбина на основание български произход.

Имиграционният документ дава право за дългосрочно пребиваване и живот в страната ни. Според разпоредбите на Закона за чужденците в България: „Виза за дългосрочно пребиваване (т.нар. виза Д) със срок на валидност до 6 месеца и с право на пребиваване до 180 дни може да бъде издадена на чужденец, който желае да получи разрешение за продължително, дългосрочно или постоянно пребиваване в Република България на едно от основанията, посочени в този закон.“

Съществуват различни правни основания за получаване на виза Д, като често това е брак с български гражданин, работа в България, регистриране на търговско представителство, създаване на фондация, пенсиониране в България, образование (за студенти) и др.

Имиграционната виза Д е известна като входната врата към България за всеки, който желае да живее в страната ни. Затова и ИАБЧ публикува инструкция инструкцията за изпълнение на процедурата по удостоверяване на български произход към желаещите да се сдобият с документа на това основание:


ИАБЧ ръководи процеса по издаване на удостоверение за произход, като документът се валидира с подпис на изпълнителния директор а Агенцията. Заявлението за издаване на удостоверение за български произход по образец – приложение № 1  може да бъде подадено в центъра за административно обслужване на Агенцията, по пощата /за сметка на заявителя/ или по електронен път в Единния портал за достъп до електронни административни услуги, изграден и поддържан от Държавна агенция „Електронно управление“.

Към заявлението за издаване на удостоверение за български произход трябва да бъдат приложени следните документи:

  1. Заверено копие от документ за самоличност на заявителя, от който да е видно неговото гражданство и адресна регистрация;

  2. Писмени указания от Дирекция „Миграция“ или съответният отдел/сектори/групи "Миграция" при областните дирекции на Министерството на вътрешните работи за необходимостта българският произход на заявителя да бъде удостоверен от Агенцията;

  3. Оригинален/-ни документ/-и за доказване на обстоятелството, че поне единият възходящ на заявителя е българин;

  4. Заверено копие на задграничния паспорт или на документа за разрешение за пребиваване на чужд гражданин;

  5. Декларация за българско национално съзнание на заявителя – приложение № 3 към правилника на ИАБЧ. Декларацията трябва да бъде с нотариално заверен подпис или да бъде подписана от заявителя пред служител на Агенцията.

  6. Декларация за приемане на политиката на Агенцията за използване на личните данни – приложение № 4 към правилника за удостоверяване на български произход.

Редактор: Елена Каркаланова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Молдова обявиха конкурс за видеоклип "Моят роден български край"

Асоциацията за развитие на българската общност в Молдова (АРБОМ), заедно с партньора си Никола Рахнев от Гората.бг обявиха конкурс с награда - незабравима почивка в България за учениците от 9, 10, 11 и 12 клас. "По време на абитуриентските балове..

публикувано на 02.07.24 в 16:28

Учени и езиковеди припомниха в Цариброд истории за значими българи в Сърбия

Международен научен форум "Културни мостове: истории за значими българи в Сърбия" се проведе в края на юни в гимназията "Св.св. Кирил и Методий" в Цариброд. Събитието е реализирано с финансовата подкрепа на Министерството на образованието и..

публикувано на 02.07.24 в 10:05

Много голям интерес имаше към организираните от България медицински прегледи в Кукъс

Безплатните мултидисциплинарни прегледи, направени от български и албански медицински екипи в Кукъс привлякоха над 300 души в последните два дни на юни. Прегледите бяха отразени от основни албански медии, сред които Албанското радио и телевизия...

публикувано на 01.07.24 в 16:50