Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът поиска защита за българи в зловещия списък на "Миротворец"

Снимка: БТА

Коментирайки заплахата за убийство, отправена към министъра на отбраната Тодор Тагарев, президентът Румен Радев заяви, че е против заплахите за убийство срещу който и да е български гражданин. Той постави въпроса за редица българи, включени в списъка на украинския сайт "Миротворец" на лица, сочени за врагове на Украйна. "Когато имаше заплаха към Христо Грозев (български разследващ журналист от сайта "Белингкат"), държавата се задейства моментално с всички служби, с нашите партньори, за да гарантираме сигурността на българския гражданин. Очаквам българското правителство най-сетне да вземе отношение по този случай", каза Радев.
Сред българските имена на сайта са тези на евродепутатите проф. Иво Христов и Елена Йончева, журналистката Велислава Дърева, лидера на "Атака" Волен Сидеров, анализатора доц. Валентин Вацев и др.
"Миротворец" нашумява през 2015 г., когато украинският опозиционен журналист Олес Бузина и украинският опозиционен политик Олег Калашников, включени с лични данни в списъка на сайта, са убити при атентати. По-късно жертви на покушения стават и други хора от листата. След смъртта им върху техните снимки в "Миротворец" се появява диагонален надпис в червено: "Ликвидиран", се отбелязва и на сайта на СБЖ, като се настоява за защита на българските журналисти от списъка.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На всеки 20 минути в страната се подава сигнал за нов пожар

"В селата Крайнево, Воден и Шарково работим на 3 фронта. На всеки 20 минути постъпва сигнал за нов пожар в страната - каза на брифинг служебният вътрешен министър Калин Стоянов в с. Мамарчево, община Болярово. - Няма опасност за хората. Единият пожар в..

публикувано на 19.07.24 в 09:25

Още турски пожарникари и техника пристигнаха в Южна България

Турция изпрати допълнителна помощ на България в борбата с пожарите, обхванали страната, предаде БГНЕС. Към изпратените на 17 юли екипи през граничния пункт Дерекьой се присъединиха още 32-ма души персонал и 11 превозни средства. Границата са преминали 2..

публикувано на 19.07.24 в 09:22

Огнеборци от България гасят пожари край Солун

Български пожарникари гасят огнища край Солун в помощ на гръцките си колеги и доброволци, предава БТА. 44 пожарникари с две пеши групи и 12 противопожарни автомобила работиха за потушаването на пламъците край града. Два от автомобилите и осем пожарникари са..

публикувано на 19.07.24 в 09:10