Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звездни солисти от Балканите и зрелищни ефекти в спектакъл на Великотърновския театър

Снимка: FB/NationalPalaceOfCulture

Ефектен 3D мапинг, красиви костюми, много блясък и божествена музика – така екипът на Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов" от Велико Търново ще представи операта "Дон Жуан" на Моцарт, под режисурата на Петко Бонев. Спектакълът, който преди време покори столичната публика, сега участва в осмото издание на Летния сезон на българските оперни театри "Сцена на вековете" в старопрестолния град.

Представянето на откритата сцена на историческия хълм Царевец е на 21 юли от 21 часа, като от трупата обещават чрез творчеството на Моцарт да превърнат Царевец в пищна градина, в благороднически дом, в гробище, в кръчма и въобще да ни пренесат в атмосферата от края на XVIII в., когато е живял прелъстителят на всички времена – Дон Жуан.

Зрелищният финал предвижда дворецът на Царевец да бъде превзет от пламъци, но само с помощта на визуални и светлинни ефекти. Звездни солисти от България, Сърбия и Гърция ще завладеят публиката с брилянтни вокални изпълнения и актьорска игра. В главните роли са Никола Иванов (Дон Жуан) и Пламен Кумпиков (слугата на Дон Жуан Лепорелло).

Гост-изпълнителите от Сърбия са трима – Исидора Молес (Донна Анна), Невена Милошевич (Донна Елвира), а партиите на Дон Оттавио изпълнява Стеван Каранац. В образа на Церлина ще се превъплъти гъркинята Анна Фасея, а в ролята на нейния любим Мазетто ще с превъплъти Никола Попов.

В операта участват оркестър, хор и балет на МДТ "Константин Кисимов". Диригент на продукцията е Георги Патриков.

Съставил: Гергана Манчева

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15

"Вселена" – отново среща музикалните светове на Михаела Маринова и Любо Киров

Две звездни имена от две поколения в българската музика – Любо Киров и Михаела Маринова - се събират отново. За първи път ги чухме заедно през 2020 г. в дуетна версия на вече хитовата песен на  Любо Киров  "Мога". Тя имаше такъв успех, че се..

публикувано на 29.05.24 в 10:15