Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близки на чужденка, починала във Варна, дариха органите ѝ за трансплантация

Снимка: УМБАЛ "Св. Марина" Варна

Лекари от варненската болница „Св. Марина” осъществиха донорска ситуация, даваща шанс за спасение на чакащи за трансплантация пациенти. Донор е 50-годишна постоянно пребиваваща в Германия чужденка. 

Жената е пристигнала в страната на почивка, но получила тежък мозъчен кръвоизлив. Въпреки усилията на медиците е изпаднала в мозъчна смърт. „Семейството веднага даде съгласието си да дарят възможност за нов живот на тежко болни българи”, обясни проф. д-р Вилиян Платиканов. След дълги документални процедури на международно ниво в сряда медиците извадили двата бъбрека и черен дроб. Органите са пренесени за трансплантация до София с военен самолет „Спартан“. От болницата изказаха съболезнования към близките на чужденката и уважението си към тях за взетото в тежък момент хуманно решение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кирил Маричков

България се сбогува с великия Кирил Маричков

Трагичната смърт на рок легендата Кирил Маричков, който загуби живота си при инцидент преди концерт във врачанското село Селановци, предизвика емоционалните коментари на стотици хиляди фенове, музиканти, общественици и политици. Отиде си “щурецът”..

публикувано на 12.10.24 в 09:36

Тиквени фантазии в Севлиево

Севлиево е „царството на тиквата“. Вкусният плод се отглежда в изобилие в тази част на Северна България. Не случайно местните са му посветили специален фестивал, който се провежда в рамките на Севлиевския есенен панаир. Тази година началото бе..

публикувано на 12.10.24 в 09:05

Бащи, разделени от децата си, за пореден път призоваха за споделено родителство

Бащи излязоха на пореден протест в столицата, настоявайки чрез промени в Семейния кодекс да се въведе споделеното родителство. Бащи призоваха за въвеждането на споделено родителство “ Голям проблем е, че дори да имаш режим на лични контакти с..

публикувано на 12.10.24 в 08:54