Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чакъровите празници събират любители на исторически оръжия

Снимка: samokov.bg

За десета поредна година в гр. Самоков ще се проведат Чакъровите празници, организирани от Клуба на любителите на исторически оръжия "Чакър войвода". Петъчният ден е за посрещане на участниците, а програмата започва в събота с официално откриване в 10.30 ч. в местността "Чакърова поляна". Събитието ще продължи с възстановка за делото на Чакър Войвода, раздаване на курбан за здраве и фолклорна програма.
 


Чакър войвода е действал със своите хайдути в Рила планина през 19 век по време на османското владичество и е опазвал от набези българската светиня – Рилския манастир.

Снимки: Община Самоков - архив
По публикацията работи: Иван Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Атанас Зафиров

БСП ще се яви на изборите в обединение с 20 партии

Двайсет леви формации ще подпишат до края на следващата седмица коалиционно споразумение за общо явяване на следващите парламентарни избори, съобщи изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров. Той поясни, че партията му е в напреднал..

публикувано на 25.08.24 в 09:43

Българският парламент грейна в синьо и жълто по случай Деня на независимостта на Украйна

По случай Деня на независимостта на Украйна историческата сграда на българския парламент беше осветена с цветовете на украинското знаме. “ Отбелязването на Деня на независимостта на Украйна е израз на солидарността на България със стремежа на..

публикувано на 25.08.24 в 09:02
Тихомир Иванов

Тихомир Иванов отново ще се състезава в Диамантената лига

Класиралият се на осмо място в скока на височина на олимпийските игри в Париж Тихомир Иванов се завръща в престижната Диамантена лига по лека атлетика. След петгодишно прекъсване днес той ще стартира в Хожув, Полша, а на 30 август ще скача в..

публикувано на 25.08.24 в 07:00