Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници опазват застрашени видове в земя под закрила

Снимка: БГНЕС

 За първи път у нас има земя под закрила и тя се разпростира на 29 декара в Южен Сакар, купени чрез дарителска кампания на Българското дружество за защита на птиците. На територията ще бъдат полагани грижи за опазването на три световнозастрашени вида - царски орел, ловен сокол и европейски лалугер.  

Според Милена Иванова от неправителствената организация тези представители на фауната почти са изчезнали от нашата природа, но броят им може да се увеличи чрез природосъобразно управление на обитаваната от тях земя. С едно закупено и възстановено пасище опазваме три глобално застрашени вида. С това ползите за природата не се изчерпват – тревните местообитания, каквито са пасищата и ливадите, са сред най-застрашените на континента, а те са дом на хиляди видове растения, животни и гъби”, казва природозащитникът.

БДЗП набира още средства чрез дарения, за да купи 100 дк земя в Сакар планина. “Това е един от начините за опазване на биоразнообразието в Европа”, обясняват от организацията




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя с превалявания

В неделя над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. Купеста облачност ще има преди обед над крайните югоизточни райони и там на места ще превали. Следобед над Североизточна България и Родопите ще се развива купесто-дъждовна..

публикувано на 03.08.24 в 18:30

Видин събра стотици любители на ретро автомобили

Над 70 ретро автомобила от България, Румъния и Сърбия бяха изложени в осмото издание на Vintage Vehicles Vidin 2024. Парадът – част от културния календар на Община Видин, започна с панорамна обиколка от паркинга на кметството до района на Телеграф..

публикувано на 03.08.24 в 17:09

Тежко пострадало дете в инцидент на морски плаж е транспортирано до “Пирогов”

Деветгодишно момче с множество наранявания беше превозено със самолет “Спартан” от Бургас до столичната болница за спешна медицина “Пирогов”. То беше заклещено снощи в хидравличния барабан на почистваща машина на централния плаж в Созопол. “ Две..

публикувано на 03.08.24 в 15:39