Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Хиляди българи в Рени и в Одеска област са под ударите на руските атаки

Снимка, предоставена от Оперативното командване "Юг" на украинските сухопътни сили, показва повредена пристанищна инфраструктура на река Дунав в района на Одеса, Южна Украйна.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Зам.-председателката на българското дружество "Отечество" в украинския град Рени Нина Иванова каза за БТА, че за първи път от началото на войната Русия е подложила града на интензивни бомбардировки и жителите са преживели "много страшна нощ". "Синът ми от Одеса докара внуците в началото на миналата седмица, когато там започнаха ракетните атаки, при нас в Рени на по-безопасно място. Но тази нощ и нашият град беше подложен на атаки. Децата се изплашиха, едва ги успокоих", споделя Иванова.

През нощта на 24 юли Рени е атакуван с 15 дрона. 6 души са ранени. Българската общност в Одеска област е трета по численост. Наброява над 150 000 души. В Рени живеят около 8500 българи. Украинският дунавски град е на 24 км от румънския град Галац.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Светлана Драгнева

Бесарабска българка взе наградата за разпространение на българската култура от българоезична медия в чужбина

Кореспондентката на Българската телеграфна агенция в Одеса Светлана Драгнева е тазгодишният носител на наградата за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина. Това стана ясно по време на 19-та Световна среща..

публикувано на 19.06.24 в 14:37

В Одеса официално откриха срещата на българските медии зад граница

Провеждането на срещата на българските медии в Украйна е силен акт на солидарност и силен акт на приятелство. Ние го ценим и никога няма да го забравим, заяви Сергий Черевати, генерален директор на Украинската национална информационна агенция. Той..

публикувано на 19.06.24 в 13:20
Снимка: VIII Международен конкурс по четене на български език

Българчета от цяла Европа се състезаваха в конкурс по четене на родния си език

Общо 37 българчета от 15 неделни училища в чужбина се състезаваха на VIII международен конкурс по четене на български език за ученици от първи и втори клас в чужбина "Аз Буки Веди". Събитието се състоя на 8 юни 2024 г.   в сградата на спортен к луб..

публикувано на 18.06.24 в 12:55