Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три медала за български момичета от Европейската олимпиада по информатика

Снимка: БТА

Български ученички спечелиха два сребърни и един бронзов медал на третата Европейска олимпиада по информатика за момичета в шведския град Лунд, съобщи зам.-ръководителят на отбора Румен Михов. 

Среброто завоюваха десетокласничките Емилиана Димитрова от Софийската математическа гимназия и Нора Паскалеваот Американския колеж, а бронза – дванайсетокласничката Ясмин Бехич от Математическата гимназия в Плевен. По думите на Румен Михов, много добре се е представила и най-малката в отбора – деветокласничката Нермин Идириз от шуменската Природоматематическа гимназия.  

Европейската олимпиада е сравнително ново състезание, предназначено само за ученички, които се интересуват от изучаването на компютърни науки. На тазгодишното й издание участваха 189 момичета от 52 държави.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

България е представена във Вашингтон от служебния премиер Д. Главчев

В срещата на върха на НАТО от 09 до 11 юли във Вашингтон ще участва служебният премиер и външен министър Димитър Главчев. В делегацията, водена от премиера, ще участват служебният министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал..

публикувано на 09.07.24 в 06:50

Остава в сила жълтият код за опасни горещини над цялата страна

Във вторник  ще е слънчево и горещо със слаб до умерен северен вятър. Минималните температури ще са между 17° и 22°, в София 17°. Максималните ще са от 34° до 39°, в столицата 33°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен север-североизточен бриз...

публикувано на 08.07.24 в 19:30

България днес - 8 юли 2024 г.

В „България днес“ на 8 юли говорим за еволюцията и кризите в IT сектора и как това се отразява на възможностите за работа в сферата на високите технологии. Разговаряме за академичното изучаване на български език в Албания с доц. Раки Бело, преподавател в..

публикувано на 08.07.24 в 19:00