Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Календар с родни забележителности и българска постановка на каталунски – инициативи на сънародниците ни в Лейда

Сцена от спектакъла „Милионерът“

Календар със снимки от културни или исторически забележителности в България подготвят за следващата година от Българска асоциация "Мечта" в каталунския град Лерида, познат и под името Лейда.

На всяка от страниците му ще бъде поставена снимка от интересно място в български град или село, с кратка информация за представения обект.

Желаещите да допринесат със своя снимка за създаването на календара могат да качат избрания от тях кадър във Фейсбук страницата на Асоциацията на българите в Лейда – „Мечта", или да я изпратят на имейл – catalaconta@gmail.com.

В края на юни българи и каталунци от театралната трупа "Мечта" изиграха спектакъла "Милионерът" на каталунски език в рамките на изложението на театралните изкуства, провело се в Лейда. Необходимите за спектакъла средства са събрани с дарителска кампания, в която се включват наши сънародници от България, каталунци, както и българи, които живеят в тази провинция на Испания.


„Милионерът“ на родния класик Йордан Йовков е първата българска театрална постановка, която е представяна на каталунски. Проявата е част от проекта „Разкажи ни на каталунски за българските традиции“ към Асоциацията на българите в Лейда – „Мечта“, чиято цел е да подпомага създаването на връзка между културите на двете страни. Към нея работи и неделно училище "Паисий Хилендарски".

Снимки: Българска асоциация "Мечта" – Лейда


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

София и Ирина Кушлеви

Основателките на училище "Зора" в Ричмънд: Да пазим корените и българския си дух!

През 2014 г. в град Ричмънд, столицата на щата Вирджиния в САЩ, започва историята на българското неделно училище "Зора". И, ако преди десет години неговите възпитаници са едва 14, днес те са тройно повече. За да заведат детето си на българско..

публикувано на 21.07.24 в 08:48

Зам.-министър Невяна Митева се срещна с българската общност в Берисо - Аржентина

По време на своята визита в Аржентина зам.-министърът на външните работи Невяна Митева се срещна с българската общност в град Берисо и бе почетен гост в седалището на Българското културно дружество „Иван Вазов“. Това стана при откриването на..

публикувано на 20.07.24 в 17:23
Елена Ганева-Роблес

Българите в чужбина допринасят за по-различния мироглед в родината си

От 22 до 24 юли в София и Благоевград се провежда годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). Организацията има повече от 250 членове - юридически и физически лица, развиващи просветна дейност в Европа, Азия,..

публикувано на 20.07.24 в 10:38