Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едва 10% от заразените с хепатит са диагностицирани

Снимка: Алами/Ройтерс

Четирима души с хепатит В и С умират всеки ден у нас заради ненавременна диагностика и лечение, съобщиха от болница “Св. Йоан Рилски” в днешния Световен ден за борба с болестта. Диагностицирани са едва 10% от заразените около 87 хил. души с хепатит С и близо 226 хиляди с хепатит В. Само 1% от заболелите се лекуват. Основният проблем е невъзможността диагностицираните с хепатит С да бъдат незабавно лекувани, тъй като Здравната каса изисква шест месеца проследяване на инфектираните без тежко увреждане на черния дроб, изтъкват от лечебното заведение. Двата вида вируси протичат безсимптомно и са сред водещите причини за рак на черния дроб. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Столичният зоопарк с ново попълнение от екзотични колобуси

Група изключително красиви и екзотични маймуни – колобуси, е настанена в зоологическата градина на София. Колобусите вече могат да бъдат видени в сградата на втори маймунарник, като за тях са подготвени едни от най-хубавите големи и просторни..

публикувано на 08.06.24 в 14:30
Картината „В заедност приютени“

Българско участие на международна изложба за човешките права и достойнство в Италия

От 8 юни до 9 октомври италианският град Роверето е домакин на международната изложба "Човешките права и достойнство". Тазгодишното 18-то издание на експозицията показва тематични творби на художници от 32 държави, включително и от България...

публикувано на 08.06.24 в 07:30

България ще се рекламира като дестинация за висше образование

България е сред страните в Европа с висок дял на чуждестранните студенти. Към момента делът на чуждестранните студенти у нас е около 8%, което ни нарежда сред първите места в региона, стана ясно от изказване на  министъра на образованието Галин..

публикувано на 08.06.24 в 07:10