Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Освободиха всички задържани в Скопие фенове на футболния клуб "Левски"

Според властите в Скопие българите сами са провокирали, за да ги нападнат

Снимка: БГНЕС

Освободиха всички задържани в Скопие фенове на футболния клуб "Левски". Глобите им са платени със събрани от привърженици на клуба средства след мача със скопския отбор „Шкупи“.

"Българските привърженици са спрели своите коли, излезли са от тях, след което е започнала разправия, прераснала във физическа разправа с група граждани“, съобщи прокуратурата в Скопие, предава БГНЕС.

Македонският вътрешен министър Оливер Спасовски заяви, че са установени и се издирват нападателите, които са намушкали с нож българския фен на „Левски“. Според версията на Спасовски автомобилите с български регистрации са преминали през квартал Чаир, за да провокират гражданите и са пристигнали в Северна Македония с частен превоз, а не с организирания транспорт за футболния мач. 

Преди мача „Левски“- „Шкупи“

Български футболни фенове бяха нападнати снощи в Скопие, минути преди началото на мача от Лигата на конференциите между македонския “Шкупи” и “Левски” София и един от тях е откаран в болница с прободни рани от нож. Деветнайсет български граждани бяха задържани след сблъсъци с полицията. 

Телевизия “Клан” излъчи видео, в което се вижда как местните жители от квартал “Чаир” хвърлят кофи за боклук по колите с български привърженици.

Консулът ни в Скопие е посетил пострадалия в лечебното заведение и е станало ясно, че неговото състояние е стабилно и няма риск за живота му. Посланикът ни в РСМ пък е провел разговор с компетентните власти и е настоял за спешно изясняване на случая, както и за осигуряване на сигурността на българските футболни фенове, съобщиха за БНР от външното министерство. 


снимка: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Георги Господинов

Георги Господинов се среща с българите в Швейцария

На 2 май писателят Георги Господинов ще се срещне със сънародниците ни в Швейцария. Това съобщават във Фейсбук от Българо-швейцарската асоциация за култура, традиции и просвета "Канатица". Срещата ще се проведе от 19:00 часа местно време в швейцарския..

публикувано на 02.05.24 в 05:35

Българчета от Балканите търсят най-здравото писано яйце в Босилеград

Символът на Великден – боядисаното в червено и всякакви други цветове яйце, отдавна се е превърнал и в символ на Босилеград. Сръбското градче, само на хвърлей място от границата, е населено предимно от етнически българи, които от повече от 30 години..

публикувано на 02.05.24 в 05:10
Неделно училище ¨Васил Левски“ във Валенсия

Българчета във Валенсия боядисваха яйца и плетоха кошнички за Великден

През отминалия уикенд ученици от неделно училище "Васил Левски" към  Асоциация "Прогрес", град Валенсия, Испания, участваха в традиционната работилница за боядисване на яйца, а към тях с готовност се присъединиха и техните родители. Целта на мероприятието е..

публикувано на 01.05.24 в 16:49