Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди хора протестират в цялата страна заради обезобразеното 18-годишно момиче

Снимка: БТА

В над 40 града в цялата страна започна национален протест заради насилието над 18-годишното момиче в Стара Загора. Преди месец то е било нападнато и малтретирано в дома си, а обвиняем за деянието е 26-годишният й приятел Георги Георгиев.

В родния град на жертвата на насилие събитието е обявено като шествие в нейна подкрепа и за да окажат съпричастност голямо множество от хора се събраха пред съдебната палата. 

Многолюден е протестът и в столицата – стотици вече се намират пред съдебната палата и продължават да прииждат още хора. “Нито една повече”, “Насилието не е семейна ценност” гласят някои от издигнатите плакати. Хората настояват за оставката на съдия Татяна Гьонева, освободила насилника за нанасяне на лека телесна повреда, както и за законови поправки, с които интимният партньор да се третира наравно със съпруга, за да може жертвата да получи защита по Закона за домашното насилие.

Протести срещу случилото си и за оказване на солидарност с пострадалото момиче са свикани тази вечер и в Париж, Берлин и Копенхаген. 

Вижте още:

Важни законови промени подобряват работата по превенция и закрила от домашно насилие

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за валежи в четвъртък за 13 области, предимно в Централна България

В четвъртък , 23 май, минималните температури в страната ще са между 11 и 14°, в София 12°. През деня над Западна и Централна България ще има гръмотевични бури, локални интензивни валежи и опасност от градушки. Максималните температури ще са от 19..

публикувано на 22.05.24 в 19:35

България днес - 22 май 2024 г.

България – слово, памет, емоция и дом. Дори и на стотици километри от родината, тя винаги е импулс в сърцето, който посреща и изпраща деня. На 22 май в „България днес“ ще се потопим в емоцията на българите в Рим в очакване на Деня на светите братя..

публикувано на 22.05.24 в 19:00

Българската култура и образование – в обсега на ново предаване на БНР

В навечерието на празника на буквите, просветата и културата програма „Христо Ботев“ и програмата за чужбина на БНР - „Радио България“ - излизат с ново седмично предаване.  " Часът на Радио България – по програма Христо Ботев" ще поставя акцент..

публикувано на 22.05.24 в 18:53