Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Here And There: Между два бряга“ представя български творци от САЩ

Снимка: culture-mfa.bg

На 2 август в галерия „Мисията“ към Държавния културен институт към министъра на външните работи ще бъде открита изложбата „Here And There: между два бряга“. Експозицията, с куратор проф. Василен Васевски, представя творби на 11 български художници, които живеят и развиват артистичния си потенциал отвъд Океана - Татяна Авджиева, Атанаска Тасарт, Станимира Радулова, Йордан Иванов, Люсиен Димитров, Василен Васевски, Мариана Калъчева, Камелия Томанова, Евгения Петрова, Иван Михов и Кирил Манасиев. В програмата на събитието със свое солово изпълнение ще се включи и цигуларката Благомира Липари, която от години живее и работи в САЩ.
Обединяващото звено на художниците в изложбата е не само сходната им лична история, но и групата "Български художници зад граница", създадена през 2007 г. с цел сътрудничество в сферата на изкуството за разпространение и запазване на българската култура в чужбина. В своята досегашна история членовете на кръга са записали над тридесет изложби, множество участия във фестивали, конкурси и други културни прояви, които са ги превърнали в неизменна част от живота на българите в Чикаго и САЩ, съобщават от Държавния културен институт.
„Сега, като прелетни птици, те се завръщат за кратко отново там, откъдето някога са отлетели. Особената им позиция на мост между два бряга и на пребиваващи в два свята им позволява да се стремят към общозначимото в изкуството като примиряват/събират тясно националното и космополитното, както и българските с американските традиции в изкуството…" - пише в текста си към изложбата Проф. Василен  Васевски, член на кръга на „Български художници зад граница“, Чикаго. 

Повече за изложбата и за работата на Държавния културен институт към министъра на външните работи ще чуете в предаването ни "България днес", тази вечер от 19:00 часа. Специален гост е Снежана Йовева-Димитрова, директор на Института.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград

В Благоевград провеждат семинар за български ученици и учители от Украйна

Югозападният университет "Неофит Рилски“ е домакин и организатор на петдневен образователно-опознавателен семинар за ученици и учители от Болградския регион в Украйна, населен предимно с етнически българи, съобщиха от висшето училище. Събитието се..

публикувано на 10.07.24 в 12:57

"Моето българско лято" води деца на нашенци по света към красивите кътчета на родината ни

Езиково-културни работилници "Моето българско лято" пак повеждат децата на българите в чужбина към едни от най-хубавите места в България. Поредица от пътувания за деца и ученици от 6 до 15 години организира отново Елена Павлова. Нарекла ги е неслучайно..

публикувано на 10.07.24 в 11:25
Снимка: Генерално консулство на Република България в Ниш

Българската държава финансира проекти на българската общност в Сърбия

На 9 юли в Генералното консулство в Ниш временно управляващият консул Петър Данов подписа първите 12 споразумения по проекти в Сърбия, финансирани от Програмата за 2024 г. в подкрепа на организации на българските общности в Албания, Сърбия, Косово,..

публикувано на 10.07.24 в 09:00